Samband mellan östrogen och blodpropp?

Jag är en kvinna på 56 år. För nio år sedan blev jag opererad i livmodern och äggstockarna. Fick då östrogenplåster som jag har använt...

Jag är en kvinna på 56 år. För nio år sedan blev jag opererad i livmodern och äggstockarna. Fick då östrogenplåster som jag har använt sedan dess. Har försökt sluta flera gånger men får väldiga besvär. Min mor dog av blodpropp i lungan och två av mina systrar har haft samma sjukdom och medicinerats för det. Jag undrar om östrogen är skadligt eller gäller det bara kombinationen gulkroppshormon/p-piller och rökning. Jag röker! Borde jag testa mig då det tycks vara ärftligt?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns ärftliga faktorer som påverkar risken för blodpropp. Idag är mycket om detta välkänt och det går att med undersökningar och olika prover få fram åtskillig kunskap om hur det ser ut hos olika individer. Du har tre bland dina allra närmaste släktingar som tydligen har en diagnostiserad trombossjukdom. Din mamma är död och dina båda systrar får kontinuerlig behandling som de säkerligen alltid kommer att få fortsätta med.

För din del förefaller det ytterst angeläget att du också blir undersökt. Vad som förvånar mig är att det inte tidigare varit aktuellt. Har det aldrig gjorts en familje- och släktutredning dit du blivit kallad? Och har det inte alls diskuterats när du började med din östrogenbehandling för nio år sedan eller när du senare fått din behandling förlängd? Nu tycker jag att du snarast ska ta kontakt med en doktor som kan hjälpa dig vidare med det här. Om du och dina systrar bor i samma landsting är det enklast att du vänder dig till någon av de läkare som behandlar dem. I annat fall kan du vända dig till din husläkare. Antingen påbörjar denne själv provtagningar eller också blir du direkt remitterad för utredning på medicinkliniken. Är återbesök hos din gynekolog inplanerad under den närmaste tiden kan du även där ta upp diskussionen och få en remiss. Har du inte någon sådan tid bestämd tycker jag att du ska beställa en telefontid till gynekologen angående ditt östrogen.

Skulle det visa sig att du har en ökad risk för blodpropp är din rökning tyvärr ett mycket stort extra riskmoment. Tror du inte att du redan nu skulle kunna försöka minska ner cigarettantalet något litet? Kanske skulle du kunna höra efter på sjukhuset om det där finns någon rökavvänjningshjälp? Det kan ju vara ganska tufft att försöka klara av själv. Även om man vid utredningen finner att du inte har någon ärftlig blodproppsrisk är det här med rökningsminskning kanske inte bara negativt. Både hälsa och ekonomi kan på sikt må ganska bra.

Scroll to Top