Vad kan blödningen bero på?

Jag är 56 år och fick Östrogen i något år, men eftersom tabletterna gav småblödningar slutade jag helt och blödningarna försvann. Jag har nu varit...

Jag är 56 år och fick Östrogen i något år, men eftersom tabletterna gav småblödningar slutade jag helt och blödningarna försvann. Jag har nu varit utan tabletter i snart två år och mår mycket bra. Har inga problem förutom att jag för en tid sedan blödde vid samlag. Jag upplever inte att jag är “torr” och hade inte ont av det på något sätt, snarare blev jag överraskad över blodfläckarna. Det var inga mängder, men ändå, inte så trevligt eftersom jag är singel…

Nu undrar jag om det finns någon tablett som kan stärka slidväggarna så jag slipper blödningar vid fortsatt sexliv? Jag vill helst inte äta Östrogen. Vilka alternativ har jag?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Har du inte nyligen varit på en gyn-undersökning ska du beställa tid för att få veta varför du blödde. Visst har du rätt i att den allra vanligaste orsaken till samlagsblödningar efter menopaus är att slemhinnorna i slidan på grund av östrogenbrist har blivit tunna, sköra och lättblödande. Det kan också handla om en slidkatarr eller om helt godartade polyper i livmodern. Men det finns andra mer allvarliga orsaker och det är särskilt därför som en gyn-kontroll är så viktig (vilket gäller alla vaginalblödningar av okänd anledning).

Någon gång kan blödningar vid samlag vara ett tidigt förstasymptom på förändringar i livmoderhalsen vilka bör åtgärdas så snart som möjligt. Några andra tecken behöver inte finnas. Ofta är det först när ytterligare symptom tillkommit, såsom att blödningarna blivit rikliga och ihållande, som kvinnor söker kontakt med en gynekolog. Det kan betyda att hon då är i en sämre situation än om hon kommit tidigare.

Att bli gyn-undersökt efter en blödning innebär inte bara att du får en diagnos utan också att du kan få hjälp mot lindriga, godartade blödningsanledningar. Så är t.ex. polyper ofta så enkla att ta bort att det kan göras direkt i samband med ditt besök. Infektioner och lokala irritationer i slidan kan du få behandling mot. Likaså är tunna, sköra slemhinnor inte svåra att åtgärda. Sådana besvär beror på östrogenbrist men det behövs bara en mycket låg östrogendos för att få slemhinnorna att normaliseras igen. Och eftersom du mår bra och inte tycks ha några övriga östrogenbristsymptom, är det knappast någon sådan anledning till att du skulle få allmänbehandling (t.ex. tabletter, plåster eller gel). Lokalt verkande lågdospreparat finns emellertid av flera olika slag. Sålunda finns det vaginalkräm och vagitorier (=små stavar) att föra upp i slidan 2 gånger per vecka liksom det också finns östrogeninnehållande plastringar som installeras i slidan och byts ut var tredje månad. Handlar din blödning om slemhinnorna vilket är mycket troligt, kommer du sannolikt att ordineras något av de här lokala alternativen. Det innebär att redan efter 3-4 veckors behandling, så har slemhinnorna i slidan blivit mer motståndskraftiga och blödningsproblemen försvunnit.

Scroll to Top