Måste jag alltid äta blodtrycksmedicin?

Jag har i många år fått blodtrycksmedicin. Blodtrycket har aldrig varit över 160/90, det ligger snarare 140/85. Måste jag alltid äta medicinen? Jag fick högt...

Jag har i många år fått blodtrycksmedicin. Blodtrycket har aldrig varit över 160/90, det ligger snarare 140/85. Måste jag alltid äta medicinen? Jag fick högt blodtryck i samband med klimakteriet.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du undrar vad som skulle hända med ditt blodtryck om du slutade med medicinen. Ja, troligen skulle det stiga och lägga sig 10-15 enheter högre. Om du talar med din doktor kan hon/han ge dig råd. Stigningen beror på hur stark din blodtrycksmedicin är och hur stor dos du tar. Om du har hjärt-kärlsjukdomar nära i släkten eller om du själv har t.ex. diabetes så är det klokt att skydda dina blodkärl lite extra och då bör du sannolikt behålla medicinen.

I ditt fall har syftet med medicineringen troligen varit att minska risken att i framtiden insjukna i allvarlig sjukdom, som t.ex. hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke, njursvikt eller åderbråck i stora kroppspulsådern. Ju fler år du håller på med medicinen, desto större är vinsten. Livet är lite av ett lotteri, vi vet nästan aldrig hur det slutar och lika bra är kanske det. Men vi vet genom forskning att det lönar sig med förebyggande blodtrycksbehandling hos medelålders människor. Och om du inte har några besvärande biverkningar så är nog grundregeln att du bör fortsätta ännu många år tills ev andra krämpor dyker upp och styr din medicinering.

Lite annorlunda är det om ditt blodtryck varit ordentligt högt, t.ex. 180/110 eller ännu högre. Då vet man att följdsjukdomarna kommer mycket fortare och då gäller det att behandla en högst påtaglig blodtryckssjukdom. Ibland krävs då kombinationer av flera olika blodtryckstabletter.

Man kan också sänka sitt blodtryck lite grann genom att salta mindre på maten och gå små promenader lagom anpassade för ens hälsa och ålder. Stark övervikt och rökning är däremot ogynnsamt, liksom stress och oro.

Jag kan trösta dig med att du inte är ensam om ditt problem. Mer än en halv miljon svenskar i din åldersgrupp har en lätt till måttlig blodtrycksförhöjning. Många har nog inte lyckats få ner sitt blodtryck lika bra som du.

Scroll to Top