Hur länge kan en hormonspiral sitta kvar?

Jag har en hormonspiral som suttit i snart sju år. Den skulle bytts efter ca fem år men just då hade jag inte råd att...

Jag har en hormonspiral som suttit i snart sju år. Den skulle bytts efter ca fem år men just då hade jag inte råd att byta den eftersom det kostade 1.000 kr. Sen har tiden rullat iväg och eftersom jag inte har några blödningar så har jag glömt av den. Är det farligt att ha den längre än vad som sägs?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du skriver ingenting om varför du fått din hormonspiral. Är det för att inte bli gravid ger din spiral inte längre ett lika säkert skydd. Det speciella med en hormonspiral är att en jämn dos av gulkroppshormon kontinuerligt frisläpps från spiralen under garanterat fem år. Efter den tiden avtar hormondosen och effekten som preventivmedel minskar. Framför allt om du inte har några menstruationer betyder det en med tiden ökande osäkerhet beträffande graviditet. Är det som graviditetsskydd du har spiralen bör du alltså inte vänta med att beställa tid för spiralbyte.

Kanske har du fått din hormonspiral som klimakteriebehandling tillsammans med ett östrogenpreparat. En effekt av östrogen är att det stimulerar tillväxt av slemhinnan i livmodern. En längre tids användning av enbart östrogen innebär emellertid viss risk för en okontrollerad, ojämn slemhinneförtjockning där så småningom cellförändringar kan uppkomma. Någon gång kan dessa sedan utvecklas vidare till livmodercancer. Detta motverkas av gulkroppshormon som därför alltid samtidigt måste tillföras om kvinnan har sin livmoder kvar. Hormonspiral är här ett utmärkt alternativ. Även om den tillgängliga dosen gulkroppshormon efter hand sjunker, är hormonnivåerna i det här sammanhanget tillräckliga för att hålla tillbaka slemhinnetillväxten under en betydligt längre tid. Kontroll av slemhinnan sker med ultraljud i samband med gyn-undersökning vid fortsatt östrogenbehandling. Spiralbyte är i detta fall inte alls lika bråttom.

Att det på något sätt skulle kunna vara farligt att ha spiralen kvar behöver du inte oroa dig för. Biverkningar och risker med hormonspiral är små och ökar inte med åren utan är tvärtom störst i samband med insättningen och närmaste tiden efter det. Samma råd som du fått tidigare gäller även nu när du haft kvar spiralen längre än den rekommenderade tiden. Behåller du spiralen gäller sålunda fortfarande att du bör kontakta din doktor om du skulle misstänka graviditet. Du ska också ta kontakt om du får flytningar, feber och ihållande smärtor nedtill i buken. Likaså om du skulle få menssmärtor, förändrat blödningsmönster med mellanblödningar och rikliga, långdragna menstruationer eller annat som du inte känner igen.

Så till kostnaderna. Tyvärr är inte hormonspiralerna gratis, som andra spiraler är. Däremot ingår de i högkostnadsskyddet för läkemedel. Det innebär att all medicin över 1.800 kr är gratis under ett år med en successiv minskning av den del av kostnaden som man själv får stå för. Eftersom högkostnadsskyddet gäller finns det möjlighet att under ett halvår få göra delbetalningar. Beträffande hormonspiralen Levanova finns det också en särskild garanti som gäller för de kvinnor som av någon anledning måste ta ut spiralen inom 6 månader. Som konsument kan man då få tillbaka en del av spiralkostnaden. Ta därför vara på apotekskvittot om du får en ny hormonspiral. Det kan vara bra, även om risken för att få problem en andra gång är mycket mindre än vad den var första gången.

Scroll to Top