Jag drabbas ofta av urinvägsinfektioner

Jag är 78 år och har fött fyra söner. De äldste är 56 år nu och den yngste 46 år. Mitt problem är att jag...

Jag är 78 år och har fött fyra söner. De äldste är 56 år nu och den yngste 46 år. Mitt problem är att jag ofta drabbas av urinvägsinfektioner. Nu har jag fått utskrivet Lexinor att ta en tablett morgon och kväll i sju dagar. Jag har fått veta att jag inte ska ta tabletterna i samband med intag av mjölk eller mjölkprodukter för då blir det ingen effekt.

Jag känner en ilning från fotsulorna upp till huvudet när jag ska kissa. Jag har täta urinträngningar och känner mig kall längst ner i ryggen och i knäna. Jag har haft dessa besvär i många år men nu återkommer de allt oftare. Vart ska jag vända mig? Till vårdcentralen eller till gynekologmottagningen? Det känns så hopplöst att ha det så här.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Urinvägsinfektion hos kvinnor är mycket vanligt särskilt efter klimakteriet. Du har i åratal haft återkommande besvär med det och har alldeles rätt i att du nu behöver mer än tillfällig hjälp. Antingen kan du be din läkare på vårdcentralen om remiss eller också kan du själv ringa till gyn-mottagningen och beställa tid.

Tre urinvägsinfektioner under ett år är tillräcklig anledning för att få gjort en urinvägsutredning, gärna hos gynekolog eller urolog. I en sådan utredning ingår urinodlingar och vissa andra kompletterande prover samt cystoskopi och njurröntgen. Innan ytterligare infektionsbehandling påbörjas är det viktigt att veta om det finns något annat som bidrar till att du så ofta får besvär och som också kan behöva åtgärdas. Det kan vara en liten irriterande polyp eller annan slemhinneförändring som gör att bakterier lättare får fäste. Det kan handla om någon njuråkomma, t.ex. en njursten. Östrogenbrist efter klimakteriet har också ofta påverkat slemhinnorna i underlivet och urinvägarna, så att de blivit tunna, sköra, röda och irriterade och mycket mindre motståndskraftiga mot infektioner än de varit tidigare.

Har urinodlingar gjorts så att det har konstaterats vilka bakterier du haft och vad de varit känsliga mot innan du fått antibiotika? Det är inte självklart att det varje gång handlar om samma slags bakterier och därför kan det behövas olika preparat. Kommer dina besvär snabbt tillbaka efter en antibiotikakur kan det betyda att behandlingstiden varit för kort. Det kan också handla om en blandinfektion där en del av bakterierna inte påverkats alls av medicinen utan i stället efter kuren fått en chans att snabbt öka i antal sedan de sluppit konkurrens av de bakterier som varit känsliga för behandlingen. Ibland kan bakterier ha blivit resistenta under pågående behandling. Andra gånger kan du ha råkat ut för en helt ny stam som ditt antibioticum inte biter på.

Det är viktigt att en kontrollodling görs ett par veckor efter en behandlingskur för att förvissa sig om att alla bakterier är borta. Särskilt gäller det vid ofta återkommande infektioner som de du har. Det är nämligen inte alls ovanligt eller särskilt bra med s.k. “tysta urinvägsinfektioner”, vilket innebär att bakterier kan finnas i urinvägarna i en så liten mängd att de inte ger några symptom. De kan snabbt öka i antal med nya urinvägsbesvär som följd. Kanske är det ett annat antibioticum som du då skulle behöva och kanske en mycket längre tids behandling för att få bukt med det här.

Det är just långtidsbehandling som jag tror kommer att bli aktuell för dig. Jag tror också att du behöver östrogen för att förstärka dina slemhinnor i underlivet och urinvägarna och också härigenom öka ditt skydd mot de bakterier som ger dig infektionerna. Östrogen behövs bara i låg dos mot den här typen av problem och kan tas som t.ex. salva, vagitorier och/eller lågdostabletter. Även när din antibiotikakur avslutats kommer du säkerligen att få fortsätta med östrogenpreparatet. Efter långtidsbehandling med ett antibioticum ordineras också ofta ett preparat som gör urinen surare. Den sura miljön gör att bakterier som brukat ge urinvägsinfektioner inte längre trivs lika bra. Återfallsrisken kan då bli avsevärt mindre.

Scroll to Top