Finns ingen bra kur mot frusen skuldra?

Jag fick i våras diagnosen frozen shoulder. Jag har ätit två kurer Wioxx, och en kur Voltaren, samt använt plåster som jag fått av sjukgymnasten....

Jag fick i våras diagnosen frozen shoulder. Jag har ätit två kurer Wioxx, och en kur Voltaren, samt använt plåster som jag fått av sjukgymnasten. Men inget hjälper. Nu går jag hos sjukgymnast och får laserbehandling. Tränar även på gymmet och går på vattengympa en gång i veckan. Min fråga är om det finns något annat man kan göra för att få armen att fungera igen?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Axeln har normalt väldigt stor rörlighet och fungerar så här: Överarmsbenet slutar upptill med en rund kula som ligger an mot en skålformad grop i skulderbladet. För att hålla axeln på plats så att den inte hoppar ur led finns några slappa ledband och framför allt många stramande muskler. Man skiljer på de inre småmusklerna som bildar den s.k. “rotator-kuffen” och de yttre stora starka musklerna som lyfter och böjer armen. Mellan dem finns några slemsäckar (bursor) som gör att muskelsenorna glider lätt. Närmast leden finns också ett hölje av skyddande bindväv som kallas ledkapseln.

När man får ont i axeln så är det ofta överansträngning, bristningar, inflammation eller åldersförsvagning som är orsaken. Ibland har man ingen bra förklaring alls. Du har fått något som kallas frusen skuldra (frozen shoulder). Då gör alla rörelser ont, såväl aktiva som passiva. Armen går inte att flytta vare sig man själv eller någon annan försöker hjälpa till. Det är framför allt ledkapseln närmast leden som är retad, inflammerad och skrumpen. Smärtorna brukar pågå sex månader. Sedan avtar det onda spontant men stelheten kvarstår i allmänhet ytterligare ett år för att sedan successivt försvinna av sig själv. Efter ungefär två och ett halvt år har man vanligen återfått det mesta av rörligheten och kan använda armen normalt igen.

Orsaken till frusen skuldra är oklar. Åkomman är inte reumatisk och orsakas inte heller av någon känd bakterie eller virus. Den sjuke är oftast mellan 40 och 60 år. Sänkan är normal och röntgen visar bara en stark åtstramning av ledkapseln. Sjukdomen, som också bär namnet peri-artrit (inflammation runt omkring leden), bör skiljas från förkalkning i slemsäcken (kalkaxel) som gör infernaliskt ont så gott som hela tiden och från bristningar i de olika muskelsenorna som bara gör ont när man själv aktivt rör axeln.

Behandlingen av frusen skuldra går ut på att låta axeln vila och att vänta ut det onda. I början har man hjälp av värktabletter och andra värklindrande behandlingar. Akupunktur har visat sig fungera bra i en del fall. Aktiva rörelseövningar påverkar knappast sjukdomsförloppet även om de brukar kännas bra när värken väl försvunnit. Jag förstår att du är otålig, men någon mirakelkur som snabbt trollar bort dina besvär kan jag tyvärr inte bjuda på. Om du har ett mycket slitsamt monotont arbete som frestar hårt på axlarna så kan det vara klokt att åtminstone tillfälligt pröva på något annat.

Scroll to Top