Vad är det för knöl jag fått på bröstet?

Jag är en 19-årig tjej som har märkt en knöl på höger bröst. Om jag trycker på knölen gör det ont. Den sitter nästan mitt...

Jag är en 19-årig tjej som har märkt en knöl på höger bröst. Om jag trycker på knölen gör det ont. Den sitter nästan mitt på bröstet. Vad ska jag göra? Behöver jag oroa mig?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Statistiken säger att det är synnerligen ovanligt med elakartade tumörer i bröstet vid din ålder. Så långt kan jag lugna dig.

Men jag tycker ändå att du ska beställa tid på vårdcentralen för att kontrollera vad det är för “knöl” som du känt. Rutinen vid en sådan undersökning är att doktorn noggrant känner på brösten. Därefter görs en röntgenundersökning, en s.k. mammografi. Slutligen sticker läkaren eventuellt med en fin nål i knölen och tar ett cellprov som sedan undersöks i mikroskop. Nålsticket gör inte särskilt ont, så det behöver du inte vara rädd för.

Vad kan det då vara för “knöl” som du känner? Ja, antingen är det en godartad enkel vätskefylld cysta med omgivande bindvävsärr. Eller kan det vara en rund bindvävstumör som är helt ofarlig och kallas fibroadenom. Typiskt är att fibroadenomet är alldeles runt som en nöt. Det behöver inte nödvändigtvis opereras bort eftersom det så småningom försvinner spontant av sig själv. Ett sådant fibroadenom är inte ovanligt hos kvinnor i din ålder.

Även blåmärken efter yttre skada eller våld kan kännas som något hårt i bröstet. Om “knölen” sitter i direkt kontakt med huden så kan det vara en inflammerad talgkörtel eller “bobba” av det slag som man kan få var som helst på kroppen.

Men utan undersökning och provtagning kan man inte vara hundraprocentigt säker på diagnosen. Grundregeln är att alla knölar i bröstet bör kontrolleras. Därför rekommenderas även du att söka läkare.

Scroll to Top