Finns hjälp mot astigmatism?

Jag har astigmatism i mina ögon och undrar om det finns behandlingar som kan förbättra detta? Tack för de här sidorna! Doktor Helge Löfberg svarar:...

Jag har astigmatism i mina ögon och undrar om det finns behandlingar som kan förbättra detta? Tack för de här sidorna!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Hornhinnan längst fram i ögat ska normalt vara jämn och rund som utsidan på en boll. Den är ögats fönster genom vilket vi ser omvärlden. Men om hornhinnan inte är helt klotrund utan sned så blir bilden lätt förvrängd och suddig, ungefär som när vi speglar oss i Lustiga Huset på ett nöjesfält. Det kallas astigmatism.

Hjärnan rättar automatiskt till små felaktigheter. Men vid större brytningsfel anstränger sig ögonlinsens muskler hela tiden för att kompensera suddigheterna och vi blir trötta och röda i ögonen och får irriterade ögonlock.

Glasögonoptikern kan rätta till astigmatism, som ofta förekommer tillsammans med t.ex. närsynthet, genom speciella glasögon som är lite dyrare än normalt. Men all astigmatism ska inte nödvändigtvis korrigeras. Endast om synskärpan upplevs som bättre av de nya glasögonen, och hjärnan accepterar att tolka bilderna på ett nytt sätt så har vi nytta av att rätta till astigmatismen. Det brukar ta flera dagar innan vår hjärna har lärt om och synen verkligen blir skarp.

Om hornhinnan är mycket deformerad och specialglasögon inte alls hjälper rekommenderas operation eller laserbehandling. Vid vissa svåra ärftliga missbildningar i hornhinnan kan man med framgång transplantera in en ny hornhinna.

Oftast har astigmatism ärftliga orsaker och finns i släkten. Andra gånger har ögat någon gång drabbats av en yttre skada så att hornhinnan läkt snett. Även efter ögonoperationer kan det någon gång uppträda astigmatism.

Jag tycker att du i första hand bör rådfråga din optiker om det finns glasögon som kan hjälpa dig.

Scroll to Top