Hur stor är risken att min dotter bär på anlagen?

Jag är en 50-årig kvinna som har en dotter på snart 30 år, som i sin tur har en 1-årig dotter. Jag har en fråga...

Jag är en 50-årig kvinna som har en dotter på snart 30 år, som i sin tur har en 1-årig dotter. Jag har en fråga som rör bröstcancer som jag gärna vill få svar på.

När min mor var i min ålder fick hon diagnosen bröstcancer. Hon opererades för en stor cancerknöl i ena bröstet, vilket nästan togs bort helt, och hon genomgick även strålbehandling. Allt var frid och fröjd i flera år innan man konstaterade en knöl i armhålan. Det var en cancer som spreds snabbt och hon dog ett halvår senare, 67 år gammal.

Min svärmor drabbades av bröstcancer redan innan hon fyllt 40 år. På den tiden tog man det säkra före det osäkra och opererade bort båda brösten, livmodern och även lymfkörtlarna. Hon blev helt frisk och lever fortfarande.

Jag oroar mig mycket för att min dotter är i riskzonen för att få cancer. Jag har hört att bröstcancer kan vara ärftligt, och då har hon ju arvet från båda hållen, från både mormor och farmor. Varken jag, mina systrar eller min makes syster har hittills blivit sjuk i cancer.

Hur stora är riskerna att min dotter har ärvt anlagen för bröstcancer? Vore risken större om även jag drabbats? Jag har hört att man kan testa sig om man är i riskzonen. Hur går det till? Jag vill inte oroa henne, men bör jag anmoda min dotter att redan nu (innan hon automatiskt blir ålderskallad) begära en mammografiundersökning?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Alldeles självklart är du orolig. Det gäller ju både din dotter, din lilla dotterdotter, dig själv, dina systrar och kanske kommande barnbarn. Men hur noggranna och statistiskt välunderbyggda siffror jag än skulle komma med och hur positiva de än skulle förefalla vara, tror jag faktiskt inte att det skulle hjälpa dig så särskilt mycket.

Jag tycker att du – för din egen räkning – ska fundera över om du vill beställa tid på en av de mammar- eller bröstenheter som håller på att inrättas på de flesta större sjukhus i landet. Finns det ännu inte på ditt sjukhus kan du vända dig till kirurg- eller eventuellt till kvinnokliniken. Vad du då ska be om är att få träffa en mammarspecialist som kan undersöka dig, diskutera och hjälpa dig med eventuella provtagningar, följa upp dig och råda dig även beträffande familjen.

Det går att ta en del prover som kan visa hur din genetiska (ärftliga) risk för bröstcancer ser ut. För en någorlunda realistisk riskbedömning behövs emellertid också kunskap om miljöfaktorer och alla andra tänkbara faktorer som skulle kunna inverka, inte minst hur ditt eget försvar ser ut och din egen individuella risk för att utveckla en cancersjukdom. Det allra mesta av det här vet vi ingenting om idag och mycket av det som vi nu tror oss veta kanske inte alls stämmer med vad man anser om 5, 10 eller 25 år.

Bröstcancer är den i särklass vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Det innebär att de allra flesta av oss har någon släkting, t.o.m. nära släkting, som haft sjukdomen. Av alla dessa har övervägande delen inte några genetiska bröstcanceranlag alls. En annan mycket stor grupp har visserligen anlag men får aldrig de minsta symptom även om de blir 100 år. Andra åter kanske får en lindrig form som kan åtgärdas och sedan aldrig återkommer. Även bland de kvinnor som blir sjuka överlever idag det stora flertalet och antalet ökar för varje år.

Någon slags riskbedömning skulle jag därför inte vilja göra även om jag kände till din genetiska bakgrund. Och inte tycker jag att du bör oroa din dotter. Möjligen kan du försöka ge ett försiktigt råd om hon röker och står på p-piller med östrogeninnehåll vilket kanske inte är så lämpligt. Att göra bröstundersökning och mammografi vartannat år till en rutin kan också vara en bra rekommendation.

Scroll to Top