Vad innebär “misstänkt staspapill”?

Min mor som är 67 år har varit på neurologen och på röntgen. Det var någonting med hypofysen som inte var normalt. Läkarna nämnde också...

Min mor som är 67 år har varit på neurologen och på röntgen. Det var någonting med hypofysen som inte var normalt. Läkarna nämnde också “misstänkt staspapill”. Kan du vara snäll och ge mig en närmare förklaring på vad detta betyder? Tack på förhand!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Hypofysen är en hormonkörtel som sitter inne i huvudet alldeles under hjärnan. Den styr många andra hormoner runt om i kroppen. Om din mor har fel på hypofysen kan den bilda antingen för mycket eller för litet hormon. Då kan den sjuke ibland få rubbningar i ämnesomsättningen, i blodtrycket eller i bröstkörtlarna så att de eventuellt bildar lite mjölkliknande vätska. Andra gånger är hormonerna normala och i stället växer hypofysen. Normalt är den liten som en ärta men kan i sällsynta fall bli stor som en hasselnöt. Då trycker den på ögonens nervbanor så att den sjuke inte kan se åt sidorna. Om sjukdomen upptäcks i tid går den att bota med operation eller strålbehandling så att man blir frisk. Åkomman kallas “adenom i hypofysen”.

Staspapill är en svullen, sjuklig förändring inne i ögat där synnerven går in i näthinnan. Normalt är papillen endast några mm stor men den kan om den svullnar likna en liten svamp som är 6 mm hög eller mer. Den kallas då staspapill och anses vara ett tecken på att trycket inne i huvudet är för högt så att hjärnan blir klämd.

Jag kan tyvärr inte av vad du skriver i ditt brev säga ifall din mor verkligen har de här åkommorna eller ej. För att ge besked måste man först ha tillgång till svaren på din mors alla hormonprover och röntgenundersökningar. Det är nämligen ganska sällsynt att den sjuke samtidigt har såväl hypofyssjukdom som staspapill. Det bästa vore nog om du följer med nästa gång din mor är på läkarbesök och direkt frågar doktorn vad som är sjukt.

Scroll to Top