Benskörhet har gjort mig 13 cm kortare

Jag är en 62-årig kvinna som för två år sedan fick svåra smärtor i ländryggen och höger höft. Efter röntgen och bentätsmätning fick jag diagnosen...

Jag är en 62-årig kvinna som för två år sedan fick svåra smärtor i ländryggen och höger höft. Efter röntgen och bentätsmätning fick jag diagnosen benskörhet. Smärtorna i höften gick över men inte i ryggen. Jag hade fruktansvärd värk och måste t.o.m. få hjälp med att ta på mig kläderna. Som medicin fick jag Didronate och kalcium, som jag nu ätit i två år. Min mage tål inte kalken men jag försöker ändå äta så mycket som möjligt. I början tog jag värktabletten Citodon men magen tålde inte den heller så jag måste sluta med det. Därför är smärtan stor. När jag vilar mig och ligger ner går den dock över.

I 25 år har jag arbetat i affär med mycket manuell betjäning. Jag har alltid motionerat och gått ca en mil i veckan. Det gör jag fortfarande, om än med vissa besvär. Jag var förr 168 cm lång, men efter senaste mätningen är jag nu bara 155 cm och väger 49,7 kilo. Röker inte.

Nu undrar jag om detta att jag blivit kortare kan påverka min mage och mina lungor? Jag har vissa problem att hålla uppe kroppen och är mycket stel när jag går, eftersom balans och stabilitet är försämrad. Jag är på regelbundna undersökningar och mina andra prover är bra. Sänder en kopia av min senaste röntgen och bentäthetsmätning som var lite bättre. Men jag oroar mig för sjukdomens förlopp och framtiden. Finns det ingen hjälp för mig?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har nog lyckligtvis lyckats bromsa sjukdomen osteoporos (benskörhet) genom medicinering och rätt livsföring. Röntgen av skelettet och mätningen av bentätheten visar ju att din åkomma inte förvärrats. Det betyder att risken för nya smärtsamma brott på ryggkotorna (kotkompressioner) minskat. Men du bör fortsätta medicinera eftersom skelettet kan ta lång tid på sig att bli starkt igen. Själva frakturerna i ryggkotorna brukar läka inom någon månad, men om någon nervrot kommit i kläm kan tyvärr smärtorna kvarstå.

Ben är något föränderligt som hela tiden bryts ner och byggs upp igen hos människan. Starkast är skelettet i 25-30-årsåldern. Sedan blir benbalkarna allt runnare och risken för frakturer ökar hela tiden med åldern. Kvinnor har tunnare skelett än män och särskilt efter klimakteriet, då kroppen saknar östrogen, ökar benskörheten.

Vad är det då som är orsaken till att just du har det så besvärligt? Ja, benskörhet kan bero på ärftliga anlag. Har du kanske några äldre släktingar som brutit lårbenet eller handleden och blivit böjda och krumma i ryggen på äldre dar? Rökning, låg kroppsvikt och brist på motion ökar också risken för osteoporos, men det är ju inte aktuellt i ditt fall. D-vitamin spelar en nyckelroll och kanske kan du höra med din läkare om du skulle kunna ta en liten dos D-vitamin dagligen under vinterhalvåret. Normalt får vi i oss D-vitamin genom att äta fisk och lever och genom att sola. Men var femte osteoporospatient har brist på detta vitamin.

Östrogen skyddar mot benskörhet och det finns numera olika ersättningstabletter för detta hormon, exempelvis Evista eller Livial. De ger ingen risk för underlivsblödningar och kan hjälpa till att förebygga benskörhet efter klimakteriet. Kanske är det något för dig? Jag råder dig att diskutera även detta med din doktor.

Andra orsaker till benskörhet är olika sjukdomar i hormonkörtlarna, mag-tarmkanalen, levern och njurarna, samt långvarig kortisonmedicinering.

Didronate som du tar tillhör en ganska ny typ av tabletter mot benskörhet. Biverkningarna är få och det är en medicin som kan förebygga frakturer med ryggsmärtor när vi blir gamla. Kalk får vi i oss genom att äta ost, mjölk och mejeriprodukter. Det är klokt att ta extra kalktabletter när man blir äldre.

Du undrar slutligen hur din mage och dina lungor påverkas när ryggkotorna pressas samman och kroppen blir kortare och framåtböjd. Jo, magens organ klarar sig bra eftersom magen kan bukta framåt och kompensera för det minskade utrymmet. Besvärligare blir det för lungorna som ju avgränsas av bröstkorgen och revbenen. Lyckligtvis brukar kotorna uppe i bröstet vara mera motståndskraftiga mot osteoporos, vilket enligt röntgenutlåtandet tydligen också är fallet hos dig.

Jag rekommenderar dig att fortsätta med förebyggande osteoporosmediciner, äta sunt och att i mån av kraft försöka promenera och träna muskler och skelett. Var bara försiktig så att du inte halkar omkull och slår dig. De flesta halkolyckor inträffar emellertid hemma på mattor och i badrummet, eller när man reser sig hastigt och blir yr.

Scroll to Top