Har medicinerna skadat min mors hjärna?

Jag har en 83-årig mor som efter en hjärtinfarkt 1998 är väldigt svag. Sedan ca 1,5 år lider hon av minnesförlust som är mer eller...

Jag har en 83-årig mor som efter en hjärtinfarkt 1998 är väldigt svag. Sedan ca 1,5 år lider hon av minnesförlust som är mer eller mindre svår. Ibland går hon långt tillbaka i tiden och känner knappt igen oss. Hon talar med nära och kära som varit döda i flera decennier och det känns otäckt. Mor har gått att få kontakt med och hon har pratat med oss tills hon fick sina många mediciner. Numera säger hon just ingenting och svarar nästan bara på tilltal. Hon har haft 19 tabletter om dygnet vilket jag anser är på tok för mycket. Mor har även fallit och brutit lårbenshalsen. Men hon fick ligga i 6 dagar innan de kunde operera på grund av medicinen Waran.

Medicinerna min mor nu tar är:
1 st Cozaar, 50 mg
2 st Fem-Mono, 20 mg
4 st Furix, 40 mg
4 st Risperdal, 0,5 mg
2 st Stilnoct, 5 mg till natten
2 st Tenormin, 25 mg
0,5 – 1 Waran till kvällen
Nitromex, 0,25 mg och Suscard, 2, 5 mg vid behov.

Min fråga är: Kan alla dessa tabletter ha gjort så att min mors hjärna tagit skada? En läkare träffade henne för ett år sedan och fyra andra läkare har godkänt medicinlistan utan att ha träffat eller undersökt henne. Får det gå till så?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag förstår din oro. Bäst är om du ser till att din mor får träffa en läkare som hon kan ha regelbunden kontakt med. Ordinationer görs givetvis säkrast när doktorn har undersökt och lärt känna den sjuka. De flesta mediciner har biverkningar som ofta är olika för olika människor. Om man är gammal, väger för lite och kanske har nedsatt utsöndring av läkemedel i lever och njurar så är man extra känslig och bör få halverad dos.

Jag kan utläsa av medicinlistan att din mor förutom dåligt närminne också har hjärtsvikt, kärlkramp, högt blodtryck och behöver skydd mot blodproppar. Gemensamt för flera av din mors mediciner är att de sänker blodtrycket. Men om blodtrycket blir alltför lågt hos en äldre människa så blir hon yr, ostadig och förvirrad. Därför bör din mors blodtryck kontrolleras regelbundet.

Hennes mediciner kommenterar jag så här:
1. Risperdal är en medicin mot oro, ångest och förvirring. Din mor får ganska hög dos för sin ålder och man kan överväga en dosminskning. För hög dos kan ibland förvärra symtomen och öka förvirringen och tröttheten. Bäst är om doktorn är lyhörd och hör med anhöriga och ev. personal om din mor blir bättre eller sämre om dosen minskas.
2. Stilnoct är en sömntablett som gör bäst nytta vid kortvarig och ej stadigvarande medicinering. Långvarigt bruk kan ge såväl tillvänjning som dåsighet. 2 tabletter är en hög dos för gamla personer.
3. Nitromex och Suscard innehåller samma sak och man bör nog bara ta en utav dem. En sådan tablett läggs under tungan eller läppen vid akut kärlkramp i bröstet.
4. Fem-Mono är en förebyggande kärlkrampstablett som fungerar bra tillsammans med andra hjärtmediciner.
5. Furix är en effektiv vattendrivande medicin som ges mot svullnad, hjärtsvikt och högt blodtryck. 4 tabletter dagligen är en stark dosering som ges vid svår sjukdom. Salterna i kroppen bör kontrolleras eftersom de påverkas.
6. Cozaar och Tenormin är blodtryckstabletter som fungerar på olika sätt och som skyddar hjärtat. Doseringen är sannolikt normal.
7. Waran tunnar blodet och skyddar mot blodpropp. Den bör tas mycket noggrant och regelbundet för att fungera och blodet bör kontrolleras regelbundet.

Din mors förlorade minne, förvirring och kontaktproblem behöver dock inte vara orsakade av för mycket mediciner. Åldersförändringar i hjärnan ger förlust av närminne, orientering och koncentration. Kroppslig sjukdom med t.ex. blodproppar, hjärtsvikt och åderförkalkning kan också ge liknande symtom. Det finns även störningar i ämnesomsättningen, salterna i kroppen och blodbrist som felaktigt och lätt förväxlas med demens. Nedsatt syn och hörsel försvårar dessutom kontakten med omgivningen. Därför är en allmän hälsokontroll med ev. ändring av medicinerna en god idé. Sannolikt har dock denna kontroll redan gjorts när din mor skulle förberedas för sin höftoperation. Narkosläkarna brukar vara återhållsamma med onödiga mediciner när de planerar hur patienten bäst ska klara sövningen/bedövningen under en stor operation. Om medicinerna därefter satts in igen i gammal dos vet jag inte.

Scroll to Top