Har jag fått en cysta?

Jag var nyligen hos en barnmorska som upptäckte en “sviktande” knöl på höger sida om livmodern. Men hon kunde inte säga vad det kunde vara....

Jag var nyligen hos en barnmorska som upptäckte en “sviktande” knöl på höger sida om livmodern. Men hon kunde inte säga vad det kunde vara. Jag är ofta väldigt öm i nedre delen av buken, över äggstockarna. Så nu undrar jag om det kan vara en cysta som spökar. Jag har haft cellförändringar på livmodertappen. Jag är 23 år och tvåbarnskor.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Utan att ha undersökt dig vill jag inte ens gissa vad det är för en sviktande knuta som din barnmorska kan ha känt. Visst kan det handla om någon typ av cysta i din högra äggstock. Det kan också vara en rörlig, “stjälkad” muskelknuta eller någon annan förändring i livmoderkropps- eller livmoderhalsväggen som hon känt. Det kan vara en cysta i slidväggen, ett litet framfall med en tarmslynga eller en kronisk äggledarinflammationen, eventuellt med en klubbformat utspänd och vätskefylld äggledare. Det kan vara endometrios, ett tidigt utomkvedshavandeskap eller också – vilket inte alls är ovanligt – bara en avföringsklump inne i tarmen.

Ytterligare en lång rad anledningar kan finnas till ett palpationsfynd som det din barnmorska beskrivit för dig. Det här tillhör emellertid den grupp av förändringar som alltid ska kontrolleras och följas upp av en gynekolog. Barnmorskorna i Sverige har en gedigen utbildning och ett brett ansvarsområde jämfört med alla andra länder. Men bedömning av förändringar utanför livmodern ingår varken i deras utbildning eller kompetens och får därför enbart handläggas av läkare.

Jag förutsätter att du direkt fick remiss till gynekolog av din barnmorska. I annat fall ska du ringa gyn-mottagningen, berätta vad barnmorskan känt och be om en tid för läkarkontroll och uppföljning. Utöver gyn-undersökning blir sannolikt ultraljudsundersökning aktuell och om diagnosen fortfarande är tveksam också ytterligare utredning.

I de allra flesta fall handlar den här typen av palpationsfynd om något helt banalt och godartat. Ofta kan det vara någonting som snabbt försvunnit och som inte kan återfinnas vid kontrollundersökningen. Hit hör t.ex. tarminnehåll som passerat för länge sedan och cystor som brustit av sig själv. Men en kontroll måste göras. Samtidigt ska du berätta om din ömhet i nedre delen av buken för att få en förklaring och hjälp med det problemet. Kanske kan det finnas ett samband mellan de besvären och “knölen” barnmorskan kände.

Scroll to Top