Vad orsakar den hemska lukten?

När jag och min stadiga pojkvän har sex så luktar det fruktansvärt illa från underlivet. Att beskriva det som doft av rutten fisk är ingen...

När jag och min stadiga pojkvän har sex så luktar det fruktansvärt illa från underlivet. Att beskriva det som doft av rutten fisk är ingen överdrift. Vi är båda trogna i vårt förhållande och ingen av oss har någon könssjukdom.

Men jag har erfarenhet från tidigare förhållanden och då har denna lukt aldrig funnits. Kan det vara “kemin” mellan oss som inte stämmer eller vad är det som orsakar detta?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det som du beskriver är typiska symptom på en speciell slidinfektion som kallas Gardnerella vaginos eller G.vaginit. Den orsakas av en mikroorganism, Gardnerella vaginalis, i kombination med ett flertal andra mikroorganismer.

Hos kvinnan är infektionen lokaliserad ytligt i slidan. Även hos mannen handlar det om en ytlig infektion. Allra mest typisk är den vidriga, karaktäristiska lukten som påminner om rutten fisk. Ibland finns det samtidigt en illaluktande tunn, grå, homogen och ofta skummig flytning, men lika vanligt är enbart dålig lukt, alldeles särskilt efter samlag. Någon gång kan lätt klåda och sveda förekomma men särskilt vanligt är det inte. Det finns ingen samtidig svullnad eller slemhinnerodnad i yttre könsorganen vid Gardnerella, inte någon feber eller allmän sjukdomskänsla och heller inga ljumsksmärtor eller liknande.

I samband med gyn-undersökning gör man vid Gardnerella-misstanke en del enkla prover på mottagningen, bl a ser man på slidsekretet i mikroskop. Vissa specifika resultat bekräftar diagnosen. Hit hör exempelvis förekomst av typiska celler och cellanhopningar som är lätta att känna igen vid den mikroskopiska undersökningen.

En veckas antibiotikabehandling med de receptbelagda preparaten Flagyl eller Eryzol brukar ha god effekt. Ibland kan också annat antibioticum bli aktuellt, t ex i början av en graviditet och vid kronisk alkoholism då de nämnda preparaten inte kan användas. Gardnerella är sexuellt överförbar vilket innebär att även partnerbehandling är viktig. Infektionen kan annars snabbt komma i retur genom s k “pingpongbolls-effekt”. Det är lämpligt att båda behandlas samtidigt och det är absolut samlagstabu under behandlingsveckan. Ändå är det inte helt ovanligt att mer än en behandlingskur kan behövas innan infektionen och lukten är helt borta.

Scroll to Top