Exmaken använder barnen som vapen!

Jag är en ensamstående mamma med två barn i åldrarna 5 och 9 år. För en tid sedan var vi på semester i Turkiet, där...

Jag är en ensamstående mamma med två barn i åldrarna 5 och 9 år. För en tid sedan var vi på semester i Turkiet, där jag träffade en kille. Han och jag har hållit kontakten sen dess och jag planerar att snart åka ner igen utan barnen, för att skaffa mig en andra uppfattning.

Men så ringde min exmake och sa att han inte tillåter mig att ha hand om barnen om jag tar hit killen till Sverige. Då skulle det vara slut med den gemensamma vårdnaden. Och om inte han fick vårdanden själv så skulle han tvinga mig ta hand om barnen alltid. Antingen eller, alltså! Har han rätt att göra så?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du skriver om en förälskelse, som varat en kort tid. Visst är det lätt att fantasi och förhoppningar rusar i väg vid ett sådant tillfälle. Det låter som ett klokt beslut av dig att ensam åka ner och träffa den kille du förälskat dig i. Viktigt är också att inte gå händelserna i förväg utan se om känslorna hos båda håller i sig och ni tillsammans tror och upplever att en fortsatt relation har bärkraft. Om ni sedan vill försöka att leva tillsammans – eventuellt i Sverige- så börjar troligen en rätt lång process med ansökan om uppehållstillstånd, arbetstillstånd m.m.

När du berättar om din exmans reaktion, så tycker jag det låter som en typisk svartsjukereaktion. Något som ofta händer när den “gamla” hittat en ny partner, och det är ibland oberoende av om vem eller vad som legat till grund för separationen. Han är säkert medveten om att i relation till dig har han inget annan “vapen” än barnen och det använder han i en akut situation, som han helst ej vill uppleva. Förhoppningsvis vet pappan – precis som du – att föräldraskap är livslångt och inte förhandlingsbart. Han kommer sannolikt inte att avstå från barnen framöver. Försök att inte ta ut dessa problem i förskott utan börja med att glädjas över din förälskelse och se om den kan vara grund för en fortsatt relation.

Scroll to Top