Jag glömde ta ut tampongen…

Jag är en tjej på 34 år som för ett par månader sedan totalt glömde bort att ta ut tampongen. Den kom ut av sig...

Jag är en tjej på 34 år som för ett par månader sedan totalt glömde bort att ta ut tampongen. Den kom ut av sig själv efter ca en vecka. Den var brunaktig och luktade definitivt inte gott. Nu är det så att jag har fått ganska mycket flytningar sedan dess. De är vita och lite sega, men luktar inte. Är detta farligt? Kan jag ha fått någon infektion? Har inga smärtor.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Bland alla de mångtusentals kvinnor som använder tampong har nog de allra flesta råkat ut för precis samma miss som du. Särskilt vanligt är det om menstruationerna slutar med bara litet brunaktiga flytningar under kanske ett par dygn. Då kan det ofta bli längre mellanrum mellan tampongbytena. Har man sedan något särskilt som ska göras eller går med en massa andra tankar i huvudet, är den här missen verkligen inte alls svår att förstå. Din oro kan du släppa. Om tampongglömska inneburit någon allvarligare risk, skulle tampongerna ha dragits in för länge sedan eller överhuvudtaget aldrig ha funnits på marknaden.

En viss lokal irritation i slidan kan det dock bli om tampongen sitter länge. Och har man en pågående slidinfektion kan den förvärras snabbare. Men vid båda dessa tillfällen blir det en del besvär. En lång tids lokalirritation av en kvarglömd tampong ger ofta rodnad, sveda och svullnad. En infektion kan ge liknande symptom plus en riklig flytning som kan vara illaluktande, gul, varig eller missfärgad beroende på vilka bakterier det rör sig om. Vid en infektion som nått högre upp till livmodern och äggledarna tillkommer smärtor och ofta feber. Försämring av en svampinfektion är inte ovanlig. Typiska symptom vid svamp är en intensiv klåda, irritation, rodnade och svullna slemhinnor samt en vitflockig flytning. Preparat mot svamp finns att köpa på apoteket och behandlingen går för det mesta att klara av själv. Men handlar det om smärtor, feber och fula illaluktande flytningar som inte går över på några dagar kan gyn-kontroll och professionell hjälp behövas.

I de allra flesta fall klarar emellertid vår egen kropp och vårt eget försvar av både missade tamponger och annat liknande utan några större problem än möjligen litet ökade flytningar av just det slag du beskriver. Inga smärtor plus litet sega flytningar som är genomskinliga eller vita och som inte luktar illa är nämligen helt normalt och precis som det ska vara. Någon infektion har du alltså inte, farligt är det inte och någon extra gyn-kontroll behöver du därför inte heller tänka på.

Avslutningsvis skulle jag vilja ge ett litet tips till alla er som har tampong i slutet av mens på grund av litet missfärgade flytningar och ofta glömmer tampongen: Använd trosskydd i stället under just den eller de dagarna! Det brukar ingen glömma kvar.

Scroll to Top