Var hittar jag en “surrogatmormor”?

Jag är en 37-årig kvinna, nygift med en son på ett och ett halvt år. Vi väntar nu vårt andra barn. Mitt bekymmer är att...

Jag är en 37-årig kvinna, nygift med en son på ett och ett halvt år. Vi väntar nu vårt andra barn. Mitt bekymmer är att vi inte har någon som kan hjälpa oss om vi behöver och att våra barn inte kommer att få någon tät kontakt med mor- och farföräldrar. Min mamma bor i andra ändan av landet och har svårt att komma på besök hos oss. Om vi ska ses hänger det helt och hållet på mig. Hittills har jag tagit flyget dit med vår son. Detta blir svårare när vi snart har två små barn. Min mans föräldrar bor på närmre håll men är gamla och handikappade. De hör sällan av sig och när vi träffas är deras problem i centrum.

Jag lider lite av att vår fine lille pojke inte får den uppmärksamhet av den äldre generationen som jag tycker att han förtjänar. Jag undrar om det finns något sätt att komma i kontakt med äldre personer som skulle vilja bli “surrogat”-mormor eller -morfar? Det känns lite vanskligt att annonsera efter någon. Jag skulle önska att det fanns någon förmedling av något slag. Har försökt via internet utan resultat. Är tacksam för råd.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Visst är det så att vi ibland kan tycka att livet känns orättvist, när det gäller unga familjers tillgång till släkt och vänner ur en äldre generation. En del små barn har många “gamla” omkring sig och andra barn har inte en äldre generation i livet, bor långt ifrån dem eller har av andra skäl inte tillgång till deras omsorger. Och då gäller det som förälder att se om vi på något sätt kan kompensera den förlusten eller avsaknaden.

Du skriver att du gärna vill komma i kontakt med någon som kunde och ville bli surrogatmormor/morfar. Det är inte svårt att förstå din önskan men att utveckla en sådan relation handlar i högsta grad om att vara med i en process, där de berörda vuxnas inbördes relationer har stor betydelse. Jag tror inte alls att det är omöjligt att genom förfrågan hos vänner, bekanta, grannar hitta någon som vill och kan vara barnvakt under överenskomna tider. En del sådana förfrågningar har jag också sett några ggr på ICA:s eller Konsums anslagstavlor. Att leka, promenera i parken eller passa barnen då föräldrarna är borta kan vara en bra början till en relation, som så småningom kan växa sig starkare – om alla parter önskar det. Att vara t.ex. surrogatmormor innebär ju inte att bara vara barnvakt utan också att ibland delta som en familjemedlem i hemmet. Då är det ju viktigt – när någon kommer så nära – att vi vuxna har samtalat kring uppfostran, etik, värderingar – ja, allt det som vi vill förmedla till våra barn på bästa sätt. Hoppas att du kan hitta någon vuxen, som ibland kan avlasta dig – och i bästa fall kan relationen utvecklas till det du önskar dig – en extra mormor eller morfar.

Scroll to Top