Hur ska jag få stopp på blödningarna?

Jag är 42 år och efter skilsmässan för nästa fyra år sedan har mitt sexliv upphört nästan helt. Men nu har jag en stabilt förhållande...

Jag är 42 år och efter skilsmässan för nästa fyra år sedan har mitt sexliv upphört nästan helt. Men nu har jag en stabilt förhållande och allt verkar fungera. Allt förutom det, att jag vid varje tillfälle då vi älskar får blödningar – och det känns inte så kul. Jag har inte ont men blödningarna ställer till mycket otrevligheter. Jag har kontaktat KK på orten och man föreslog glidmedel. Tyvärr fungerar inte det. Vad bör jag göra för att bli av med mitt problem? Jag har inte fått barn men har varit gravid tre gånger. Jag hade inte dessa problem då jag var gift.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns olika orsaker till samlagsblödningar. Ofta handlar det om torra, sköra och lättblödande slemhinnor i slidväggarna. Genom att minska trögheten och påfrestningen på slemhinnorna vid samlag kan då glidmedel ibland vara tillräckligt för att lösa problemet. Personen du talade med på KK har säkerligen därför menat att du i första hand skulle prova det. Vad man däremot inte tycks ha påpekat tillräckligt tydligt var att du skulle höra av dig igen om det inte visade sig hjälpa, så att du fick en mottagningstid för undersökning av gynekolog.

Torrt och skört kan det bli i slidan av flera skäl. Det kan bl.a. bero på östrogenbrist. Därför är det också ett vanligt problem hos litet äldre kvinnor när östrogenproduktionen avtar och hos yngre, t.ex. för en kvinna som tvingats operera bort sina äggstockar eller står på viss medicinering som minskar östrogen. En annan anledning till samlagsblödningar kan vara förändringar i slidöppningen som gör att det blir trångt och lätt uppstår små lättblödande sprickor. Men då brukar det svida och göra ont och de problemen har du inte haft. Det kan också handla om en infektion men även då förekommer ofta smärtor och nästan alltid flytningar och det nämner du ingenting om. Livmodertappen kan också av någon anledning vara irriterad och lättblödande med kontaktblödning som följd. Likaså kan samma problem bero på en eller flera, oftast helt ofarliga, polyper i livmodern. Andra förklaringar kan också finnas.

För att få veta vad det handlar om och få hjälp måste en bedömning göras efter gynundersökning som kompletterats med en del prover. Det finns ingen anledning för dig att vänta utan ta ny kontakt med kvinnokliniken och beställ tid på mottagningen.

Scroll to Top