Finns någon hjälp mot en sjuk bukspottkörtel?

Jag har en släkting som har en sjuk bukspottkörtel. Han har också lindrig diabetes typ 2. Han har inga smärtor, men trots att han inte...

Jag har en släkting som har en sjuk bukspottkörtel. Han har också lindrig diabetes typ 2. Han har inga smärtor, men trots att han inte dricker alkohol och försöker äta så nyttigt som möjligt är han så fruktansvärt avmagrad. Ofta hinner han inte behålla maten efter en måltid mer än 5 minuter innan han måste gå på toaletten. På det viset hinner han väl inte tillgodogöra sig någonting?

Finns det något näringspreparat eller någon medicin han kan ta? Det kan tilläggas att han äter Pancreon.

Doktor Helge Löfberg svarar:

För att man ska kunna suga upp maten måste den först brytas ner i tarmen. Det sker när bukspottkörteln tömmer sina enzymer ut i tolvfingertarmen tillsammans med gallan. Om bukspottkörteln är kroniskt sjuk så bildas alldeles för lite bukspott. Tydligen är det detta som drabbat din släkting. Det lönar sig inte för honom att äta mer eller äta fetare mat. Man kan inte tillgodogöra sig fettet i födan om bukspottet inte räcker till. Tvärtom brukar man då få ont och må illa. Fettfattig mat brukar fungera bäst. En dietist på sjukhuset kan kanske ge goda råd om kosten.

Pancreon är en kapsel som innehåller de enzymer som fattas och den ska tas i samband med måltiderna. Doseringen är individuell och bör prövas fram. Problemet är att enzymerna delvis förstörs innan de når ner till maten i tolvfingertarmen.

Attackerna av diarré efter måltid beror på att nerverna och hormonerna signalerar till tarmen, samtidigt som de försöker få bukspottkörteln att bilda mer enzymer för att underlätta matsmältningen. Avföringen kan ibland vara ljus, illaluktande och fettglänsande som stearin på grund av allt fettet som tarmen inte kunnat suga upp. Men det är knappast maten den sjuke just ätit som 5 minuter senare passerar ut andra vägen. Så fort går det trots allt inte.

Kronisk pankreatit med kraftig viktminskning är på sikt ett livshotande tillstånd. Om möjligt gäller det att hejda grundsjukdomen i bukspottkörteln, om den är känd. Symtomlindring genom försiktig diet, tillägg av enzymer och vitaminer samt god läkarkontakt är det bästa rådet jag kan ge din släkting. Han bör nog få extra tillskott av vitamin K för blodet och kanske också vitamin A och D som följer med fettet ut och förloras den naturliga vägen. Genom dropp innehållande viktiga fettlipider kan man klara en akut kris, men det är svårt att leva så under lång tid.

Stöd från nära anhöriga och vänner betyder oerhört mycket när man är svårt sjuk. Det är inte lätt att hjälplös stå bredvid och se en älskad människa lida. Men du ska veta att din medkänsla och dina omsorger är till stor hjälp för din släkting.

Scroll to Top