Finns det någon hjälp mot urinläcklage?

Jag är en 38-årig kvinna som har två barn, 4 och 8 år gamla. Efter att jag fick andra barnet har jag haft problem med...

Jag är en 38-årig kvinna som har två barn, 4 och 8 år gamla. Efter att jag fick andra barnet har jag haft problem med urinläckage och ibland känner jag inte alls när det har runnit. Finns det något botemedel mot detta?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Olika grad av urinläckage eller på läkarspråk urininkontinens är ett mycket vanligt bekymmer. I Sverige finns det enligt en färsk Sifo-undersökning 356.000 kvinnor som har problem med att hålla urin och/eller avföring. Det berör så många som 13 procent av alla landets kvinnor över 30 år och av dem har en femtedel inte ens hunnit fylla 40.

Urinläckage hos kvinnor kan ha flera orsaker. Den allra vanligaste är försvagning av muskulaturen i bäckenbotten. Framför allt gäller det den del som normalt stödjer urinröret samt nedre delen av urinblåsan och motverkar risken för urinläckage vid ansträngning och belastning. Vid svårare inkontinens behövs knappast någon extra belastning alls för läckage och det kan mycket väl vara så som för dig att det inte ens märkts när det runnit. Liksom det gjorde för dig debuterar de här problemen ofta i samband med en graviditet och förlossning som ju innebär en långvarig extrabelastning på hela bäckenbotten.

Fortfarande är det emellertid så tabubelagt att inte kunna “hålla tätt”, att mer än hälften av alla kvinnor med detta problem aldrig söker hjälp. Hon går med trosskydd eller blöja och en ständig oro för att det ska synas eller lukta. Många extra toalettbesök brukar det bli “för säkerhets skull” och reservtrosor brukar alltid finnas i handväskan. Jag tycker det är väldigt bra att du inte tillhör den stora tysta inkontinensgruppen utan har hört av dig hit! För det finns faktiskt botemedel och det finns hjälp att få för de allra flesta. Det gäller även vid höggradig inkontinens.

För att få hjälp med dina urinvägsbekymmer behöver du få kontakt med en gynekolog. Vad som bedöms vara den bästa hjälpen för din del får du veta efter utredning av vilken inkontinenstyp du har. Kanske får du först försöka en intensiv bäckenbottenträning med hjälp av uroterapeut eller sjukgymnast. Det är faktiskt inte alls ovanligt att det visar sig vara tillräckligt för att läckaget helt ska upphöra. Men du får nog räkna med att det också kan bli aktuellt med en operation.

Det finns flera olika operationsmetoder men gemensamt för dem är att urinrör och blåsbotten ska få stöd och lyftas upp till sitt normalläge. För samtliga inkontinensoperationer gäller sjukhusvård under några dagar och sjukskrivning från två till fem eller sex veckor beroende på vilken typ av operation som gjorts och hur tungt arbete kvinnan har. För att få ett bra och bestående resultat bör alla tunga lyft, och annat som innebär extra ansträngning och belastning av bäckenbotten, undvikas under de närmaste 3-4 månaderna efter en operation.

Scroll to Top