Blir man piggare av att ge blod?

Jag var blodgivare i 20 år. Efter varje tappning blev jag piggare, därför tror jag på “åderlåtning”. Vad tror doktorn? Doktor Helge Löfberg svarar: Först...

Jag var blodgivare i 20 år. Efter varje tappning blev jag piggare, därför tror jag på “åderlåtning”. Vad tror doktorn?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Först vill jag ge dig en blomma och kram för att du hjälpt så många sjuka medmänniskor som behövt blod. Du är värd allas vår beundran. Kanske var det just känslan av att göra en god insats som stärkte dig. Dessutom måste du ha tillhört de naturligt friska eftersom blodcentralerna är noga med att inte ha sjukdomar bland sina trogna blodgivare.

Åderlåtning är i dag faktiskt inte godkänt som stärkande behandling. Undantag görs om man har för tjockt blod med för många röda blodkroppar eller om man lagrar upp för mycket järn i kroppen. Då ordineras täta blodtappningar som botande behandling.

Annat var det förr. Då ansåg man att många krämpor berodde på felaktig blandning av kroppsvätskorna. Man slog åder och tappade blod från armen, eller satte blodiglar. Jag kommer ihåg en patient med tjockt blod på sjukhuset i Malmö i mitten av 60-talet. Han behandlades med blodiglar som inköpts i Danmark och hade själv först godkänt behandlingen. Vi läkarkandidater tyckte att det var mycket märkvärdigt.

Men att du kände dig piggare när du tappat blod tror jag berodde på att du var glad över att kunna hjälpa andra som var i nöd.

Scroll to Top