När blir jag frisk från min polymyalgi?

Jag har haft polymyalgia rheumatica i 3 1/2 år och medicinerar med Prednisolon varje dag. Dosen är nu 2,5 mg. Sänkan är 18. När jag...

Jag har haft polymyalgia rheumatica i 3 1/2 år och medicinerar med Prednisolon varje dag. Dosen är nu 2,5 mg. Sänkan är 18. När jag insjuknade var sänkan “bara” 24, så reumatologen var tveksam till diagnosen. Men när det sedan visade sig att jag hade temporalis arterit fanns det ingen tvekan.

Jag har otaliga gånger hört att när man behandlar med kortisonpreparat så är utsikterna goda att nå fullständig läkning. Min fråga är: Hur länge brukar man medicinera för att nå denna läkning?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är ditt välbefinnande som avgör hur länge du ska ta kortison. Så länge blodkärlen är inflammerade och du har sjukdomskänsla med trötthet, småfeber samt värkande stela muskler i skuldror, nacke och höfter bör du absolut fortsätta medicineringen. Om symtomen ökar måste du också ta fler kortisontabletter. Omvänt kan du försiktigt minska dosen om du känt dig helt bra i flera månader. Dosminskningen bör i så fall ske långsamt i små portioner med en eller flera månaders observationstid mellan varje gång dosen reduceras. Detta bör ske i samråd med din doktor.

Återfall av sjukdomen är inte ovanligt och kommer oftast om dosminskningen gått för hastigt. Sänkan ger i regel vägledning. Så länge den sjunker är allt väl. Din sänka var inte så hög som den vanligtvis är om man har polymyalgia rheumatica, men det kan bero på att sänkan alltid är individuell. Varje patient bör jämföras med sig själv och ingen är någon annan helt lik.

Behandlingstiden vid din sjukdom är ofta mellan 2 och 4 år. Du tar en väldigt liten dos kortison och vid nästa minskning föreslår nog doktorn varannan dags behandling. En annan orsak till att du inte ska avbryta din kortisonbehandling tvärt är att dina binjurar behöver tid att vänja sig vid att bilda eget kortison.

Varför är vi läkare då så måna om att man ska ta tillräckligt mycket kortison vid de här sjukdomarna? Jo, varje år händer det flera patienter att blodkärl till ögat blir inflammerade med följd att synen blir försvagad eller går förlorad. Och ett öga som mist synen kan sedan inte bli bra igen. Mot detta bör vägas de biverkningar man kan få av att äta mycket kortison. Vanligast är att skelettet blir urkalkat och skört, och att man får ont i ryggkotorna. Därför är det bra om du har god kontakt med din doktor och får råd och stöd.

Scroll to Top