Barnolja dyrt alternativ vid torr hud

Du brukar rekommendera barnolja till människor med torr hud. Men här är ett litet tips. Jag har i flera år haft besvär i underlivet med...

Du brukar rekommendera barnolja till människor med torr hud. Men här är ett litet tips. Jag har i flera år haft besvär i underlivet med Lichen sclerosus och använder bl.a. Dermovat mot det. Jag har också eksem på andra delar av kroppen. Min hudläkare rekommenderade barnolja istället för tvål och vatten. Då det blev ganska dyrt frågade jag om barnoljan kunde skrivas ut på recept, och på så sätt inräknas i högkostnadsskyddet, men det gick inte.

En sjuksköterska på hudkliniken tipsade mig då om att istället köpa en liter dusch- och badolja på apoteket. Det gjorde jag och har använt den i flera år nu. Den är precis lika bra som barnolja och mycket bättre för plånboken.

Prisjämförelse, oparfymerad olja:
* Barnolja (ACO) 125 ml 27 kr (216 kr/liter)
* Barnolja (Natusan) 200 ml 31:50 kr (157:50 kr/liter)
* Dusch & badolja (ACO) 250 ml 39 kr (156 kr/liter)
* Dusch & badolja (ACO) 1000 ml 112 kr (112 kr/liter)

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag vill gärna hjälpa till att förmedla ditt råd till alla läsare som har den här typen av problem. Och det gäller åtskilliga kvinnor, inte bara med Lichen sclerosus som du har drabbats av, utan också med en lång rad andra underlivsåkommor som ger liknande besvär med torrhet och underlivsirritation.

Jag har arbetat många år som gynekolog och träffat ett stort antal kvinnor som fått barnolje-rådet av mig. Dessutom har jag använt oljan till både barn och barnbarn. Ganska skrämmande är det faktiskt, hur lätt det är att hamna i ett slentrianbeteende utan att reflektera och använda ekonomitänkande och vanligt sunt förnuft!

Jag hoppas att många läser det här och kan använda de sparade slantarna till något extra trevligt! Tack Marita för ditt utmärkta tips och för att du hörde av dig!

Scroll to Top