Ett mörkt streck skymmer ögat – är det farligt?

Jag är en 65-årig kvinna som fått något mycket obehagligt i mina ögon. I höger öga har jag ett mörkt streck som skymmer när jag...

Jag är en 65-årig kvinna som fått något mycket obehagligt i mina ögon. I höger öga har jag ett mörkt streck som skymmer när jag läser och ser på TV. Jag har också massor av svarta prickar i olika storlek som följer ögat. Är det något farligt? Det tar 1-2 år att komma till en ögonläkare. Hoppas på svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nya, hastigt uppkomna mörka ruskprickar som stör synen bör omgående kontrolleras av ögonläkare. Det gäller särskilt om synen på ena ögat delvis skuggas av en ridå eller om man ser kortvariga ljusblixtar. Orsaken kan vara att glaskroppen, som normalt fyller ut ögats inre, blivit tunnflytande och fallit åt sidan. Men – och det är viktigt! – det kan också vara tecken på att näthinnan baktill i ögat börjat lossna. Då hotas synen om man inte får omedelbar behandling.

Långsamt uppträdande grumling av synen med dimmig suddighet är däremot inte så alarmerande. Vanligaste orsaken är nog ålders-starr, vilket betyder att ögonlinsen, som sitter tätt bakom den blå/brun/grå/gröna regnbågshinnan, blivit grumlig. Det är en “normal” åldersförändring som delvis beror på solens skadliga UV-ljus. Grå starr går numera att bota med en inte alltför besvärlig operation.

Allra vanligast är att man ser små trådar när man blickar mot en ljus yta. Det är rester av små blodkärl i glaskroppen och helt ofarligt. Detta är ingen sjukdom och ett mycket vanligt fenomen även hos ungdomar. Men sådana beskedliga prickar stör inte TV-tittande eller läsning, så något sådant är inte aktuellt i ditt fall.

Jag tycker att 1-2 års väntetid på doktorn är alldeles för lång. Försök själv, eller be någon vän eller anhörig hjälpa dig, att boka tid hos en privat ögonläkare i närmaste storstad. Eller om du uppfattar synstörningen akut som jag beskrivit allra först, åk in till ögonkliniken på närmaste stora sjukhus och tala med syster om dina obehagliga synstörningar.

Scroll to Top