Blodet kan få för mycket gammaglobulin

Jag undrar vad det innebär om man får “hyperglobulinemica Waldenström”? Vad är det för sorts sjukdom? Är den allvarlig? Doktor Helge Löfberg svarar: Den här...

Jag undrar vad det innebär om man får “hyperglobulinemica Waldenström”? Vad är det för sorts sjukdom? Är den allvarlig?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Den här åkomman är en till hälften elakartad benmärgssjukdom som innebär att det släpps ut för mycket tungt gammaglobulin i blodet. Resultatet kan bli att blodet blir tjockt och trögflytande som sirap och att de olika organen i kroppen inte längre fungerar. Man kan t.ex. börja se suddigt, höra sämre och få blödningar i slemhinnor och hud. Även nerverna och hjärnan kan ta skada med känselrubbningar och trötthet som följd. Någon gång förvärras besvären i kyla.

Sjukdomen har ett långsamt förlopp och kan pågå i många år. Den drabbar mest medelålders och äldre personer. Läkarna brukar bara behandla om patienten fått alltför lågt blodvärde eller besväras av det tjockflytande blodet som ibland nästan proppar igen de finaste blodkärlen. Då görs blodbyte eller plasmaferes, vilket innebär att blodet renas från överskottet av gammaglobuliner. Andra gånger ges cellhämmande medel.

Orsaken till sjukdomen sitter i de vita blodkropparna i benmärgen som normalt ska hjälpa immunförsvaret att bilda skyddande gammaglobulin (antikroppar). Jan Waldenström, som var världsberömd professor i Malmö, beskrev för 58 år sedan att patienternas gammaglobulin var mycket tyngre än normalt och släpptes ut i för stora mängder av de talrika vita blodkropparna i benmärgen. Efter honom fick sjukdomen sitt namn. Diagnosen ställs genom att man mäter gammaglobulinet i blodet och genom prov från benmärgen. Så länge symtomen inte är alltför besvärliga och behandlingen fungerar är sjukdomen under kontroll och har då ett tämligen gynnsamt förlopp. Blödningar, infektioner och tjockflytande blod är de vanligaste komplikationerna.

I dag används mest sjukdomsbenämningen Waldenströms makroglobulinemi. “Makro” innebär att gammaglobulinerna i blodet är extra stora.

Scroll to Top