Är den märkliga sjukdomen ärftlig?

Jag skulle vilja veta mera om Wallenbergs syndrom eller PICA sjukdom. En släkting till mig fick den diagnosen. Min fråga är: är detta ärftligt och...

Jag skulle vilja veta mera om Wallenbergs syndrom eller PICA sjukdom. En släkting till mig fick den diagnosen. Min fråga är: är detta ärftligt och vilka är symtomen? Var kan jag själv söka information om detta?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, det är ingen ärftlig åkomma. Wallenbergs syndrom är en speciell form av stroke. Den innebär att din släkting fick en blodpropp i ett litet blodkärl som sitter under lillhjärnan bak i nacken där ryggmärgen förenar sig med hjärnan. Då förlorar man funktionen i vissa bestämda nervbanor som går ut i kroppen. Mest typiskt är att man tappar smärtsinnet och förmågan att känna värme, dels i ena kroppshalvan, d.v.s. i ena armen, benet och i halva bålen, och dels i den motsatta halvan av ansiktet. Ofta får man ryckningar i ögonen och en liten pupill. Andra symtom är yrsel, kräkningar, gångsvårigheter samt heshet, svårighet att svälja och förlorad smak. Efter rehabilitering kan flera av symtomen minska så att man åtminstone delvis kan klara sig själv igen.

Det är neurologläkarna som är bäst på att kartlägga sådana här märkliga skador. Sjukdomen är inte så vanlig och beskrevs första gången av en tysk läkare som hette Adolf Wallenberg. Den är omnämnd i de flesta läroböcker om neurologiska sjukdomar. Om du vill söka information på internet kan du t.ex. gå in på sökmotorn Altavista och skriva sökordet med engelsk stavning, vilket blir “Wallenberg syndrome”. Problemet med medicinsk information är att den ofta är avsedd för läkare och innehåller många svåra latinska namn som är obegripliga för vanliga läsare. Det gäller att i början hitta så enkel information som möjligt.

Namnet PICA är en förkortning på den engelska beteckningen för “bakre, nedre lillhjärns-pulsådern”. Ordet syndrom används när sjukdomen uppvisar många olika symtom från flera organ. “Pica” har i andra sammanhang också en helt annan betydelse. Det avser då en obetvinglig lust att äta något onyttigt och onaturligt, t.ex. gräs eller lera. Men det har inget med din fråga att göra.

Scroll to Top