Hela livet har jag plågats av lågt blodtryck

Jag är en kvinna som är 29 år, har normalvikt och är 166 cm lång. I hela mitt liv har jag lidit av en trötthet...

Jag är en kvinna som är 29 år, har normalvikt och är 166 cm lång. I hela mitt liv har jag lidit av en trötthet som har plågat mig väldigt. Jag är “aldrig” pigg. Det tär mycket på mig och jag känner att ingen tar mig på allvar. Läkarna har vid flera tillfällen tagit prover på bl.a. sköldkörteln, njurar, lever, galla, blodsocker, metaller i kroppen m.m. Alla prover var normala. När läkarna inte hittar något fel känns det som att de lämnar mig åt mitt öde.

Det som är lågt på mig är mitt blodtryck. Jag har 80/54. Det svartnar ständigt för ögonen och vid flera tillfällen har jag ramlat ihop när jag rest mig för fort. Allt blir svart och det går som ett sus uppe i huvudet.

Jag har ett ständigt sug efter lakrits och det äter jag mer än gärna. Såvitt jag förstår så höjer lakrits tillfälligt upp blodtrycket och det är nog det min kropp känner. Jag gör vad jag kan för att höja blodtrycket, rör på mig och dricker mycket vatten. Men borde jag inte få hjälp att höja mitt blodtryck för att se om det får mig att må bättre? Är det någon speciell anledning att detta inte görs tror du? Vad skulle du rekommendera mig?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Så länge du mår bra är det hälsosamt att ha ett lågt blodtryck. Men om du tappar trycket och blir yr när du hastigt reser dig är det inte så bra. Du skriver att ditt tryck ligger på 80/54 och det är för lågt. Det är det första värdet, 80, som räknas vid lågt blodtryck och nedre normalgränsen brukar sättas vid 90. Värdet är dock individuellt, och lägre hos barn och unga människor. Vanligen ökar kroppen hjärtslagen och släpper ut mer stresshormoner för att kompensera att blodtrycket är för lågt, men det fungerar tydligen inte så bra hos dig.

Du skriver inget om huruvida läkarna kontrollerat din binjurebark och saltbalansen. Kanske är det där felet sitter. Om dina binjurar bildar för lite av hormonen kortisol och aldosteron så klarar du stress sämre och natriumsaltet (vanligt koksalt) i blodet sjunker, liksom ditt blodtryck. I stället stiger kaliumsaltet. Lakrits höjer hormonerna i binjuren så kanske är det därför du är lakritsälskare.

Fel i binjurebarken kan vara medfött men också bero på ett överaktivt immunförsvar eller någon gång på en skada i hjärnan vid nedre hjärnbihanget (hypofysen) som styr de övriga hormonkörtlarna. Diagnosen “sviktande binjurebark funktion” (= början till Addisons sjukdom) ställer läkarna på lasarettets medicinklinik genom att mäta hormonproduktionen efter att först ha gett en stimulerande medicin. Symtomen är trötthet, lågt blodtryck, avmagring, illamående och lös mage, samt bruna fläckar i huden och tandköttet. Vanliga blodprover brukar visa högt kalium- och lågt natriumsalt. Behandlingen går ut på att ge tillägg av de hormoner som saknas. Hormonerna är livsnödvändiga vid framtida stress-situationer, sjukdomar och ev. operationer, vilket är viktigt att känna till.

Ifall dina binjurar är friska så kan du ändå försöka höja blodtrycket genom att strö mer vanligt salt på maten (men absolut inte kaliumsalt som sänker blodtrycket). Du kan träna kroppen att höja blodtrycket genom att om natten ligga “i uppförsbacke” och höja huvudändan av sängen. Det finns också möjlighet att få blodtryckshöjande mediciner. Varför du inte fått sådana av din doktor kan jag tyvärr inte svara på. Kanske har det med din ålder att göra. Om man är gravid ska man vara mycket återhållsam med den sortens tabletter.

Scroll to Top