Har jag varit gift med en psykopat?

Jag har i sjutton år varit gift med en man som var väldigt kontrollerande, sträng och känslokall mot både mig och våra tre barn. Jag...

Jag har i sjutton år varit gift med en man som var väldigt kontrollerande, sträng och känslokall mot både mig och våra tre barn. Jag vill klassa det som psykisk misshandel.

För fem år sedan orkade jag skilja mig från honom. Han håller fortfarande på att plåga mig och våra barn psykiskt på alla tänkbara sätt. Jag undrar hur man kan få konstaterat att en människa är psykopat och hur man bär sig åt för att sätta stopp för hans agerande.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Inte konstigt om du är både besviken, arg och rädd för vad din f.d. man ska göra härnäst. Det är naturligtvis inte möjligt att skicka någon till “utredning” för att få en diagnos – och en sådan skulle inte heller hjälpa varken dig eller barnen. Du skriver inget om barnens åldrar eller på vilket/vilka sätt de blir ofredade av sin pappa. Är det riktigt illa måste ni kanske polisanmäla händelserna för att eventuellt få ett besöksförbud. Under alla omständigheter så tror jag att barnen – var och en för sig – skulle ha nytta av att prata med en socialsekreterare om sina ambivalenta känslor och upplevelser inför sin pappa. Skulle det behövas mer terapeutiskt kvalificerad hjälp för ett eller flera av barnen så kan socialsekreteraren säkert ombesörja det. Även du skulle behöva någon att prata med. Ibland kan vi inte i önskvärd utsträckning påverka vår omgivning men vi kan ofta få god hjälp med att sortera svåra upplevelser och få bättre inre redskap att hantera det vi utsetts för, så att den psykiska skadan minimeras.
Scroll to Top