Vad gör man med en “frånvarande pappa”?

Jag har en dotter på snart 6 år och hennes pappa har inte träffat henne de senaste fyra åren. Jag undrar vilken rätt ett barn...

Jag har en dotter på snart 6 år och hennes pappa har inte träffat henne de senaste fyra åren. Jag undrar vilken rätt ett barn har till sin förälder? Det skrivs mycket om pappor som inte får träffa sina barn, men barn som inte får träffa papporna, vad kan man då göra? Han valde att flytta ifrån oss när dottern var 4 månader gammal och sedan är det jag som sett till att de träffats. Åkt hem till honom och ringt så att vårt barn skulle få prata med honom. Han har flyttat ett antal gånger, utan att meddela ny adress eller telefonnummer och nu är vår dotter så pass gammal att hon funderar mycket kring pappa. Vad ska jag säga? Hur förklarar man hans frånvaro? Han hör varken av sig till födelsedagar eller jul. Det finns ingen kontakt alls. Jag har träffat en ny man som verkligen är pappa till min dotter, men hon funderar i alla fall över sin “riktiga” pappa. Vår dörr har alltid stått öppen för honom att komma på besök.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är lätt att förstå din besvikelse över pappans frånvaro. Jag tror att ni alla tre – mor, far och dotter – skulle ha stor nytta av att några klargörande samtal mellan er båda vuxna kom till stånd. Sådana samtal kan du försöka initiera genom att vända dig till familjerättsbyrån i din hemkommun. Det vore bra för er alla – inte minst pappan själv – om han fick möjlighet att fundera över och formulera sig kring om han överhuvudtaget vill vara delaktig i flickans liv på annat sätt än att betala underhåll. Är den 6-åriga flickan ett barn som var planerat – eller i alla fall välkomnat av er båda? Fick pappan ett barn han var tveksam till eller egentligen inte ville ha? Hans sätt att hålla sig borta tyder ju på ett bristande engagemang av så hög grad att orsaken inte förefaller vara ringa. När du bättre vet svaret på dessa frågor, så kan du ge din dotter mer adekvata svar och i alla fall visa att hon är ett av dig både önskat och älskat barn. Orealistiska förhoppningar kring pappan kan du säkert också bättre hjälpa henne att hantera. I bästa fall kan en nyfikenhet och en omsorg om sitt barn väckas hos pappan om han får formulera sina besvikelser.
Scroll to Top