Konstigt eksem på fotsulor och fingrar

Jag är en 54-årig kvinna som fått ett konstigt eksem under fötterna och på fingrarna. På fingertopparna känns det som en brännskada som kommer inifrån...

Jag är en 54-årig kvinna som fått ett konstigt eksem under fötterna och på fingrarna. På fingertopparna känns det som en brännskada som kommer inifrån men jag har också sprickor och sår, likaså på hälarna och fotsulorna. Nu har jag haft detta i snart 5 månader. Jag har varit hos två läkare som skrivit ut olika sorters salvor och mjukgörande (har provat säkert 5 sorters på recept och lika många utan).

Jag har fått remiss till Hudkliniken på lasarettet, men väntetiden är lång. Vad kan detta vara? Någon salva hjälper i varje fall inte! Kan det vara något som kommer inifrån eller rör det sig om ett kontakteksem? Hur utreds detta?

Doktor Helge Löfberg svarar:

När du beskriver dina symtom låter det som om du har en speciell hudåkomma som har namnet “pustulosis palmo-plantaris”. Det betyder ordagrant “varblåsor på handflator och fotsulor”. Även hudläkarna har ibland svårt att riktigt förstå sig på den här sjukdomen. Den anses vara nära släkt med psoriasis och tidigare trodde man att det var en sorts allergisk reaktion på bakterier i gallblåsan, tandrötterna eller huvudets bihålor. Någon gång har den drabbade samtidigt värk från lederna där nyckelbenet och de övre revbenen möter bröstbenet. Däremot har man inte kunnat påvisa att någon hudsvamp skulle vara orsaken.

Förloppet är kroniskt och omfattar ofta flera år. Det finns många behandlingar vilket brukar betyda att ingen är riktigt effektiv. Förutom starka kortisonsalvor så brukar hudläkarna pröva stora doser A- eller D-vitamin, cellhämmande medel och ibland ljusbehandling, efter att patienten först behandlats med psoralen som gör huden extra känslig för ultravioletta strålar. Eftersom handflator, fingrar och fotsulor är drabbade så är det nästan omöjligt att arbeta eller gå och stå längre stunder när sjukdomen är i aktivt skede. Några symtom från inre organ brukar man dock inte ha, vilket kan vara en liten tröst.

Scroll to Top