Hur ska vi få umgänget att fungera?

Min nya vän har ett adopterat barn som är 15 år. Mamman och han har delad vårdnad men barnet är skrivet hos mamman som också...

Min nya vän har ett adopterat barn som är 15 år. Mamman och han har delad vårdnad men barnet är skrivet hos mamman som också har en ny vän. Mamman och pappan har varit skilda i ca tio år. Vårt problem är att mamman inte låter barnet träffa mig eller mina barn över huvudtaget. Jag är förlovad med pappan och har tre “egna” barn. Så fort hon bara hör talas om oss får hon “galläckage” som hon låter gå ut över 15-åringen. Jag tycker ju så mycket om barnet, som dessutom behöver massor av stöd p.g.a. bristande självförtroende. Hur ska vi få detta att fungera. Vi vill ju inte att barnet ska behöva smyga och ljuga för mamman för att träffa oss.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du skriver att du är förlovad med pappan till 15-åringen, men troligen är ni inte sambos. I så fall vore det ju oundvikligt att ni träffades alla tillsammans, när din fästman har pojken hos sig. När jag läser ditt brev så känns det så tydligt att ibland handlar livet inte bara om rätt och fel utan om vad som är möjligt. Vad är i detta speciella fall en framkomlig väg, som på sikt gagnar alla? Bakom adoptivmammans “galläckage” tror jag ligger en starkt upplevd konkurrenssituation – en hotfull rivalitet mellan två kvinnor. Du har det hon inte kunde få, d.v.s. tre egna barn och finns i en stor familjegemenskap. Hon kan vara allt från orolig till livrädd för att sonen alltmer skulle vilja ingå i den gemenskapen. Hon kommer troligen att kämpa så länge hon är rädd för att “förlora” sin son till er familj. Försök att låta pojken göra saker själv tillsammans med sin far. Ju mer “din” familj kommer att upplevas som en resurs för sonen – inte som ett hot för mamman – desto bättre kommer ni alla att få det. Uppmuntra och var hygglig mot pojken så mycket du kan men låt tillknytningen till familjen gå successivt och i en takt som både mor och son mår bra av. Så tror jag att ni bäst undviker en tillspetsad konfliktsituation.
Scroll to Top