Det värker i ryggen och i benen

Jag är en 79-årig kvinna som har arbetat tungt sedan jag var barn. I vintras fick jag en förskjutning i mina ländkotor. Sedan dess har...

Jag är en 79-årig kvinna som har arbetat tungt sedan jag var barn. I vintras fick jag en förskjutning i mina ländkotor. Sedan dess har jag svåra smärtor som går ner i mina ben, värst på nätterna. Jag äter mediciner men vill fråga om det inte finns någon behandling som kan lindra på något vis.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ont i ryggen är vanligt och kan ha väldigt många orsaker. Gemensamt för de flesta åkommorna är att smärtorna och värken läker med tiden, även om det kan ta många månader eller år. Det gäller att härda ut så länge det onda pågår. Det finns många sätt att försöka lindra plågorna: vila, värktabletter, stödkorsett, akupunktur, kiropraktorbehandling, sjukgymnastik, sprutor med bedövningsmedel och kortison, ultraljud, massage och elektrisk nervstimulering.

Läkarna skiljer mellan mjukdelsskador i muskelfästen och slemhinnor, samt skelett- och ledskador. Man kan råka ut för benskörhet med urkalkning av skelettet (osteoporos) så att ryggkotorna trycks ihop. Vanliga åldersförändringar är också att diskarna mellan ryggkotorna förtvinar, att brosket i lederna blir skört och spricker och att benet i kotorna bygger på sig och förtätas. Detta gör att rörligheten minskar, man blir stel och får ibland ont.

I ditt fall har tydligen ländkotorna flyttat på sig. Det beror på att ledbanden, som normalt är strama och håller ryggraden på plats, har blivit lösa. Då kan kotorna glida snett i förhållande till varandra. Så småningom brukar sådana skador läka och besvären minska.

Men allt är inte slitage och åldersförändringar. Inflammation på grund av reumatiska åkommor och bakterier behöver speciell behandling, liksom vissa tumörsjukdomar som någon gång drabbar skelettet och nerverna. Det krävs en ordentlig undersökning med utförlig sjukhistoria, blodprovstagning och röntgenundersökning för att komma till rätt diagnos. Om nervsmärtorna ner i benen och fötterna inte ger med sig behövs en neurologisk undersökning som ev. också innefattar datorröntgen eller magnetkamera för att se om ryggmärgen eller någon nervrot är klämd och kanske måste opereras. De sjukdomar som ger sådana symtom är vanligen diskbråck eller spinal stenos, d.v.s. benpålagringar orsakade av slitage. Jag rekommenderar dig att söka doktorn igen om värken inte ger med sig. Lycka till!

Scroll to Top