Jag har en konstig knuta nere i halsen

För ungeför 2 år sedan blev jag förkyld och fick då ovanligt ont i halsen. Förkylningen och det onda i halsen gick över, men efteråt...

För ungeför 2 år sedan blev jag förkyld och fick då ovanligt ont i halsen. Förkylningen och det onda i halsen gick över, men efteråt kändes det konstigt i svalget. Där fanns något som jag inte känt förut.

Jag gick till min doktor som tittade mig i halsen och såg något längst ner. Men han kunde inte se vad det var, därför skrev han en remiss till lasarettet. Där röntgade de halsen och upptäckte att jag hade någon slags knuta långt nere på tungroten. Man tog också cancerprov. Doktorn sa att det var ett sällsynt fall, han hade aldrig sett något liknande. Men det var aldrig tal om någon operation.

Jag har inte några problem med att svälja, däremot har jag ont i halsen från och till. Jag skulle vara mycket tacksam för en förklaring till det här problemet. Ska jag kontakta doktorn igen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ja, jag föreslår att du beställer tid hos din egen doktor och ber syster om att ta fram dina gamla journalpapper, så kan doktorn ge besked. Om inte, så kan hon/han nog beställa kopia på dina papper från öronkliniken på lasarettet. Om åkomman har ett besvärligt namn, så be doktorn skriva upp diagnosen och vad den betyder på ett papper.

Om du har en förändring långt bak på tungan finns det flera olika åkommor att välja mellan. Där finns t.ex. spottkörtel- och lymfkörtelvävnad som kan förstoras eller bilda cystor. Någon sällsynt gång sitter sköldkörteln uppe i tungan i stället för nere på halsen. Det kan också vara en medfödd missbildning från fostertiden när tungan bildades. Då ska normalt tunganlag från vardera sidan förenas i mitten. Om så inte sker kvarstår en stor grop i tungroten, som ser ut som en sned fyrkant. En sådan “romb” är inte farlig, men ser märklig ut.

Tungans yta är sträv eftersom hornlagret är tjockt och fransigt. Ibland är fransarna extra långa och färgas mörka av munnens normala bakterier och svampar. Då ser tungryggen ut som om den är klädd med svart hår. Inte heller den åkomman är farlig.

Slutligen skriver du att doktorn på lasarettet tog cancerprov för två år sedan. Sannolikt var provet bra, annars hade du säkert blivit behandlad. Tumörer på tungan är allvarliga och vanligast hos rökare eller hos personer som dricker för mycket alkohol. Men de kan någon gång komma utan orsak. Symtomen är svaga till en början. Ett sår som inte läker inom 3 veckor, en förhårdnad, eller smärtor och svårighet att svälja eller tala. Nu tror jag att det lyckligtvis inte är så illa för dig. Men tala med din doktor så får du ordentligt svar och troligen ett lugnande besked.

Scroll to Top