Hur görs ett HIV-test?

Jag undrar hur det går till när man HIV-testar sig. Är det gynundersökning eller är det blodprov som gäller? Om man ska lämna ett blodprov,...

Jag undrar hur det går till när man HIV-testar sig. Är det gynundersökning eller är det blodprov som gäller? Om man ska lämna ett blodprov, var på kroppen tar man det?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

HIV-tester handlar om blodprov. Som de allra flesta andra blodprov tas det från ett tunnväggigt blodkärl som ligger ytligt och lätt tillgängligt. Oftast används ett av kärlen i armvecket.

Du behöver ta kontakt med en doktor för att få gjort ett HIV-test. Men varken gynundersökning eller någon annan undersökning behövs om du inte själv önskar det. De allra flesta läkare kan hjälpa dig med det här men vanligast är nog att man vänder sig till allmänläkare/husläkare, gynekolog, venerolog, infektionsläkare eller söker läkarkontakt via ungdomsmottagning. Ett HIV-test brukar göras på en gång i samband med besöket på mottagningen. Svaret dröjer bara några dagar. Misstänker du att du kan ha blivit smittad får du räkna med att få komma tillbaka för ytterligare ett blodprov 3 månader efter det förmodade smittotillfället. Alla undersökningar och provtagningar som handlar om misstanke på smitta med någon av de sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är för den som söker helt gratis. Hit hör bl.a. klamydia, gonorré, syfilis och HIV.

Att vilja göra ett HIV-test brukar betyda att det finns en hel del funderingar och oro som behöver ventileras och frågor som behöver diskuteras och besvaras. Det är oerhört viktigt att du får möjlighet till det också och inte bara till ett blodprov! Har din doktor inte riktigt tillräcklig tid för samtal ska du absolut be honom hjälpa dig att få kontakt med en sjuksköterska, en barnmorska eller en kurator som sysslar med de här frågorna.

Scroll to Top