Varkulan kan bero på en fistel

Jag är en 60-årig kvinna som för 35 år sedan blev akut kejsarsnittad. Sedan ett halvår tillbaka blir det ca 1 gång i veckan en...

Jag är en 60-årig kvinna som för 35 år sedan blev akut kejsarsnittad. Sedan ett halvår tillbaka blir det ca 1 gång i veckan en liten varkula ett stycke nedanför naveln i slutet av ärret efter kejsarsnittet. Varkulan spricker och det kommer ut var och lite blod. Jag frågade min husläkare. Han sa att det inte var något farligt, kanske något stygn som är kvar efter operationen. Kan det stämma efter så många år?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Var och sekret som med jämna mellanrum tömmer sig från samma ställe av huden brukar bero på att man har en fistel. Fisteln är en gång som sällan läker av sig själv. Den fyller en uppgift eftersom kroppen tack vare den kan göra sig av med var och andra oönskade slaggprodukter. Om inte fisteln funnits där hade du fått en inre varbula som långsamt fyllt på sig och blivit allt större tills den slutligen tömt sig in mot bukhålan och bäckenet eller ut i blodomloppet.

Orsaken till din fistel kan mycket väl vara ett stygn eller en kvarlämnad liten bit av en kompress efter din gamla operation, även om 35 år är en mycket lång tid. En annan möjlighet är att det är en kroniskt inflammerad talgkörtel eller hårsäck djupt nere i huden. Kirurgen brukar kalla sådant för ?atherom?. Slutligen kan det vara en kvarvarande rest från fostertiden. Då har det lilla människofostret under kort tid en gulesäck som är fästad vid naveln. Från gulesäcken löper det en kanal i bukväggen ner mot “kloaken” där urinblåsan och tarmen senare mynnar. Ibland har man även efter födseln kvar små lämningar av den gången, som på grekiska kallas ?urachus?.

Oavsett vad orsaken är så är det inte någon allvarlig åkomma. Kroniska fistlar botas genom att man opererar bort orsaken till det onda. Det görs bäst av en kirurgiskt kunnig läkare under lokalbedövning. Nedre delen av bukväggen strax ovanför blygdbenet innehåller inga ömtåliga strukturer och läkningen efter en sådan operation brukar gå snabbt utan problem.

Scroll to Top