En normal person tror sig plötsligt vara förföljd

En bekant har fått veta att hon lider av parafreni. Hur yttrar sig den sjukdomen? Kan man bli frisk igen? Doktor Helge Löfberg svarar: Den...

En bekant har fått veta att hon lider av parafreni. Hur yttrar sig den sjukdomen? Kan man bli frisk igen?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Den psykiska sjukdomen parafreni beskrevs redan för 100 år sedan, fast namnet används inte så mycket av läkarna numera eftersom de har haft olika åsikter om åkomman. Jag skulle beskriva parafreni som ett tillstånd då en eljest normal och frisk person upplever att hon eller han upprepade gånger blir förföljd och kränkt av en främmande person. Först tror anhöriga, grannar och polis att händelserna verkligen har ägt rum. Men så småningom framstår det allt klarare att det rör sig om en sjuklig vanföreställning. Det märkliga är att den sjuke i övrigt är helt normal och resonerar helt förnuftigt om de inbillade trakasserierna.

Jag kommer ihåg en äldre ensamboende person som med ångest upplevde att okända människor ideligen kom in i hennes hem om nätterna. Hon fick en låssmed att byta lås på dörren åtskilliga gånger och gjorde ett flertal polisanmälningar. Hennes närmaste anhöriga förstod så småningom att hon inte var förföljd utan sjuk. Då blev hon naturligtvis olycklig över att inte bli trodd.

Det går att hindra ångesten och oron vid parafreni med dämpande mediciner. Men den sjuke förstår oftast inte varför hon/han måste ta medicinen. Själva vanföreställningarna finns visserligen kvar trots medicineringen men de plågar inte längre lika mycket. Så småningom efter några år brukar “villorna” försvinna och sjukdomen läker ut.

“Para” betyder bredvid och “freni” betyder sinne. Åkomman parafreni bör skiljas från schizofreni som är en betydligt allvarligare sjukdom som ger hallucinationer, stört känsloliv, tvångstankar och personlighetsförändringar. Paranoia är en annan närliggande psykisk störning som kännetecknas av en envis bisarr förföljelsemani. Ännu är man inte helt klar över orsaken till de här hjärnsjukdomarna, men forskning pågår och det finns gott hopp om att man inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att hitta botemedel.

Scroll to Top