Trötthet, yrsel kan bero på en speciell sjukdom

Jag är en frågvis gumma på 75 vårar som vill ha några svar. Jag har varit hos doktorn för min trötthet och yrsel, mest på...

Jag är en frågvis gumma på 75 vårar som vill ha några svar. Jag har varit hos doktorn för min trötthet och yrsel, mest på förmiddagarna. Jag har också både trög mage och ibland diarré. Doktorn tog många prover och de flesta var bra, men ett prov visade förhöjda kalkvärden. Jag fick veta att bisköldkörteln var för aktiv och doktorn tyckte att jag skulle operera mig, vilket jag ifrågasatte.

Nu till frågorna: Vad händer om jag inte går med på operationen? Finns det några andra alternativ? Medicin fanns ingen, sa doktorn. Hur går en sådan operation till? Jag blev så nervös att jag inte kom mig för att fråga. Hoppas på svar. Tack!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Bisköldkörtlarna är 4 stycken. Normalt är de ärtstora och sitter på halsen. De bildar ett speciellt hormon som samarbetar med D-vitamin och håller ordning på kalknivåerna i blodet. Om körtlarna blir för aktiva, vilket ses hos 2 % av alla kvinnor över 50 års ålder men även kan förekomma hos andra, så stiger kalkvärdena. Då får man en lurig sjukdomsbild med många olika symtom som lätt kan missförstås både av sjukvården och anhöriga. Därför bör doktorn kontrollera kalkvärdet vid alla mer noggranna hälsoundersökningar. Det går också att mäta det speciella bisköldkörtelhormonet i blodet.

Några av de här symtomen kan du få om du inte opererar dig och kalkvärdet blir för högt:

* Trötthet, koncentrationssvårigheter, depression och förvirring.

* Muskelsvaghet i armar och ben, ?man orkar ingenting?.

* Kräkningar, illamående och förstoppning.

* Rubbad hjärtrytm.

* Stora urinmängder och njursten.

* Urkalkat skelett och smärtor.

Som du förstår är det inte så lätt att upptäcka den här sjukdomen eftersom symtomen är så många och oklara. Symtomen ökar ju högre kalkvärdet i blodet stiger. Doktorn kan i dag inte med mediciner stänga av en överaktiv sköldkörtel. Det går att tillfälligt sänka kalket men det stiger snart igen. Därför är det bäst att låta sig opereras.

Det är speciellt tränade kirurger som är vana vid att operera på halsen, som utför den här operationen. Det sker på de allra största sjukhusen i landet. Patienten får narkos så hon sover gott hela tiden. Doktorn letar under operationen noggrant genom alla vävnaderna på halsen och försöker finna alla fyra bisköldkörtlarna. De som är förstorade tas bort. Kvar lämnas i regel en halv körtel, det räcker för framtidens behov. Som du förstår kan operationen ta lång tid, ibland halva dagen eftersom det händer att körtlarna sitter dolda bakom muskler, sköldkörtel, luftstrupe och matstrupe. Efteråt kontrolleras att kalkvärdet ligger rätt.

Sådana här operationer utförs flera gånger i veckan och resultatet brukar bli en pigg patient efteråt. Det gäller bara att först få ställt rätt diagnos och att sedan hitta och ta bort just de bisköldkörtlar som är för aktiva.

Scroll to Top