Sjukdom drabbar ofta hela familjen

Min make har fått en ögonsjukdom. Visst är det hemskt för honom men tyvärr blir även resten av familjen drabbad. Han kan inte riktigt förstå...

Min make har fått en ögonsjukdom. Visst är det hemskt för honom men tyvärr blir även resten av familjen drabbad. Han kan inte riktigt förstå hur svårt det är för oss att veta hur mycket eller hur lite han ser från gång till gång. Sedan blir han arg när inte vi förstår honom. Hur ska man hantera sådant?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Visst är det ofta så att hela familjen “drabbas” när en av dess medlemmar får en allvarlig sjukdom. Vad jag tror att ni tillsammans behöver är ökad kunskap om sjukdomen och ett sätt att kommunicera kring de problem, som kan uppstå i dess spår. Be att du får följa med vid nästa läkarbesök. Be sedan doktorn om att gemensamt få information om sjukdomen, dess symtom, dess förväntade prognos, eventuella biverkningar vid medicinering m m. Om inte detta känns tillräckligt, så beställ tid hos kuratorn på ögonkliniken. Hon/han kan hjälpa till med att hitta en bra dialog kring de olika behov som kan uppstå, så att man inte kränker genom att hjälpa i “onödan”. Samtidigt måste din man lära sig att formulera, när och på vilket sätt han behöver din och barnens hjälp. Ni ska inte behöva vara “tankeläsare” och gissa er till hans önskningar. Med ökad kunskap hittar ni säkert en bra form för att både be om hjälp och att ge relevant hjälp.
Scroll to Top