Min lille son får sprickor under fötterna

Min son som är 6 år gammal har fått konstiga besvär under fötterna. Skinnet lossnar och spricker. Vad kan det vara för något? Och vad...

Min son som är 6 år gammal har fått konstiga besvär under fötterna. Skinnet lossnar och spricker. Vad kan det vara för något? Och vad kan jag göra åt det? Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om din pojke har lika mycket besvär på båda fötterna och symtomen är värst vintertid så är den mest sannolika diagnosen en åkomma som kallas “atopiska vinterfötter”. Den drabbar barn när fötterna är instängda i varma täta skor och stövlar under lång tid. Huden blir då fuktig och skör av svett. Åkomman är vanligast om man har atopiska sjukdomar i släkten, dvs astma, hösnuva eller småbarnseksem. Besvären börjar i förskoleåldern och förvärras varje vinter. De brukar försvinna när barnet blir tonåring. Typiskt är att rodnaden, fjällningen och sprickorna sitter på tår, trampdynor och under hälarna, samt att de är lika fördelade på båda fötterna.

Behandlingen går ut på att ha mjuka fuktabsorberande strumpor, som man byter ofta, och luftiga tofflor inomhus. Huden på fötterna bör smörjas med en halvfet kräm några gånger om dagen. Hudläkarna brukar skriva ut Decubal eller Essex-kräm med tillsats av 5 % salicylsyra, men även andra krämer kan fungera bra.

Barn brukar inte få fotsvamp och den åkomman uppträder inte lika symmetriskt på båda fötterna. Svampmedel gör ingen nytta om man har atopiska vinterfötter och man är inte heller hjälpt av eksemsalva med kortison.

Scroll to Top