Kan jag byta tillbaka till Kliogest?

Jag är en kvinna på 65 år, som tidigare har fått Kliogest i tablettform. Men nu det senaste året har jag övergått till Vagifem. Kliogest...

Jag är en kvinna på 65 år, som tidigare har fått Kliogest i tablettform. Men nu det senaste året har jag övergått till Vagifem. Kliogest fick jag i fem års tid och det fungerade bra. Kan jag eller bör jag återgå till Kliogest. Jag har min livmoder kvar vilket ju kan vara viktigt att tillägga i det här fallet.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Under alla de år vi kvinnor är fertila, d v s kan bli gravida, producerar vi med en bestämd månadsrytm östrogen och gulkroppshormon. När hormonproduktionen minskar upplever 75 procent av oss under någon period bristsymptom. Särskilt är det östrogenbrist som kan ge problem. Kliogest är ett av östrogenpreparaten mot allmänna övergångsbesvär. Liksom övriga likartade preparat har det också andra positiva effekter t ex att motverka benskörhet. Men även om problemen enbart handlar om östrogenbrist och kvinnan skulle uppleva gulkroppshormon negativt måste båda ingå i behandlingen om kvinnan har sin livmoder kvar. Viss risk finns nämligen om man tar potent östrogen utan tillägg.

Under de år kvinnan kan bli gravid är ett av östrogenets viktigaste funktioner att varje månad från mens till ägglossning bygga upp livmoderns slemhinna. Har något ägg inte fastnat och befruktats bryts slemhinnan ner igen och sköljs ut ur livmodern vid nästa mens. Denna process sker genom påverkan av gulkroppshormon. Parallellt med att produktionen av östrogen och gulkroppshormon avtar i klimakteriet, minskar också påverkan på livmoderslemhinnan. Ett tillfört östrogenpreparat har emellertid precis samma effekt på livmoderslemhinnan som vårt eget östrogen. Utan gulkroppshormon bryts slemhinnan inte ner utan fortsätter växa och blir efter hand oregelbunden, cellförändringar kan uppstå och i vissa fall utveckla livmoderkroppscancer. Genom att komplettera östrogenbehandlingen med gulkroppshormon slipper man den ökade risken för detta. Både östrogen och gulkroppshormon finns i tillräckliga mängder i Kliogest.

Vagifem är en lokalbehandling i slidan med ett svagare östrogen som i form av vagitorier förs in ett par ggr/vecka. Tunna, torra och sköra slemhinnor i underlivet brukar vara ett kvarstående problem efter klimakteriet även när andra besvär klingat av. Efter hand kan därför den här behandlingsformen vara tillräcklig. Ofta kan den också vara till viss hjälp mot lättare urinvägsbesvär. Östrogendosen är svag, någon påverkan på kroppen i övrigt inklusive livmoderslemhinnan har man inte och behandlingstillägg med gulkroppshormon behövs därför inte.

Är det så att du hade Kliogest mot allmänna övergångsbesvär som nu försvunnit kan Vagifem eller annat lågdospreparat för lokal östrogenbehandling vara fullt tillräckligt för dig idag. Om du däremot ordinerades Kliogest för att förebygga benskörhet eller annat behöver du även i fortsättningen ett mera potent östrogenpreparat med allmänpåverkan på kroppen, såsom t.ex. Kliogest. Är du det minsta tveksam till varför du behandlats tycker jag att du ska ta upp en ny diskussion med din gynekolog.

Scroll to Top