Vad ska vi göra åt vår barnlöshet

Min man och jag har försökt få barn i ett och ett halvt år nu, men inget händer. I unga år fick jag äggledarinflammation, och...

Min man och jag har försökt få barn i ett och ett halvt år nu, men inget händer. I unga år fick jag äggledarinflammation, och jag undrar om det kan ha något med detta att göra. Vart vänder jag mig om jag vill “testa” om jag kan bli gravid eller ej?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du och din man ska inte vänta utan beställa tid hos en gynekolog som arbetar med barnlöshetsproblem. Rutin är att bådas sjukdomar och eventuella problem belyses, att båda blir undersökta och att en del prover tas. Du får information om att notera din morgontemp varje dag under 3 månader och din make får föreskrifter om spermaprov. När det gäller dig är det emellertid mycket troligt att gynekologen allra först kommer att koncentrera sig på din gamla äggledarinflammation. Det kan nämligen vara så att båda dina äggledare den gången varit så angripna av infektionen att de fått bestående skador som medfört att det inte längre finns någon passage för ägg och spermier.

För att få veta hur dina äggledare, äggstockar, livmoder och även omgivande organ ser ut kommer man sannolikt att vilja göra en s k “titthålsoperation” (laparoskopi). Samtidigt kontrolleras om det finns passage genom äggledarna och operationen brukar darför avslutas med att litet blåfärgad vätska spolas igenom livmodern och äggledarna. Laparoskopi görs polikliniskt och i fullnarkos. Något som också kan bli aktuellt för dig är en undersökning som visar hur det ser ut inuti livmodern och äggledarna. För det behövs en speciell kontraströntgenundersökning, en s k hysterosalpingografi (HSG). Det är då möjligt att se var ett eventuellt hinder sitter och om det finns polyper, sammanväxningar eller något annat onormalt i livmodern.

Hinder i äggledarna, sammanväxningar och andra förändringar som kan ha orsakats av en äggledarinflammation kan mycket ofta och med gott resultat åtgärdas genom ett kirurgiskt ingrepp. Det lyckas inte alltid och om förändringarna är alltför omfattande avstår man ibland från operation och väljer i stallet att försöka med provrörsbefruktning, s k in vitro fertilisering (IVF). De allra bästa resultaten av IVF gäller just infertilitet på grund av mekaniskt hinder efter vanligtvis en äggledarinflammation.

Jag ville berätta litet mer om barnlöshetsproblem och äggledarinflammation eftersom du i ditt brev särskilt nämnde det och kanske funderat en del. Men givetvis kan ditt problem bero på något helt annat än dina äggledare. Det finns många anledningar till att inte bli gravid nar man vill. Barnlöshetsproblem för ett par handlar ungefär lika ofta om mannen, om kvinnan och om paret gemensamt. Mycket av detta går att åtgärda, en del ganska enkelt. Och faktiskt ett och ett halvt års problem är inte så särskilt lång tid. Anledningen till att jag tycker ni inte ska dröja är att du haft din äggledarinflammation och att det vore bra att få åtgärdat så fort som möjligt om det skulle visa sig behövas. Det är alltför jobbigt för er båda att månad efter månad bli förtvivlade när mens sätter stopp för förhoppningarna och ni inte vet varför.

Scroll to Top