Plötsligt blev jag döv på mitt ena öra

Jag är en 49-årig kvinna som helt oväntat drabbats av något förfärligt. Plötsligt en dag när jag var i full gång på jobbet slog det...

Jag är en 49-årig kvinna som helt oväntat drabbats av något förfärligt. Plötsligt en dag när jag var i full gång på jobbet slog det lock för mitt vänstra öra. Sedan försvann hörseln och jag blev nästan helt döv. Det var en chock och jag åkte akut till sjukhuset. Jag har undersökts av öronläkare flera gånger, fått göra hörselkurva och blivit röntgad. Doktorn menar att felet sitter i hörselnerven innerst i örat men jag har inte fått någon behandling.

Fortfarande hör jag dåligt på vänsterörat. Vad kan det vara som hänt mig? Kan jag få hörseln tillbaka igen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det finns dövhet av många olika slag. Innerörat innehåller sinnesceller som omvandlar ljudets tryckvågor till nervsignaler, vilka leds genom hörselnerven in till hjärnan. Mycket starkt buller, slag mot huvudet liksom vissa medicinbiverkningar kan skada hörselnerven och sinnescellerna. Nerven kan bli klämd av en nervknuta eller inflammerad av virus och Borreliabakterier. Läckage av örats egen lymfa eller en liten blodpropp kan andra gånger vara orsaken. Om hörselnedsättningen är förknippad med svåra yrselattacker och starkt öronsus så kan det röra sig om en åkomma som kallas Ménières sjukdom.

Men det finns också ett speciellt tillstånd som kallad “plötslig dövhet” och som öronläkarna känner väl till. Då hittar doktorn ingen känd förklaring till hörselrubbningen. Felet sitter i nerven och i regel bara på en sida. Någon bra behandling finns inte och ofta väljer läkaren att avvakta efter att ha uteslutit andra kända sjukdomar. Kanske är det denna “plötsliga dövhet” som du drabbats av. Det finns lyckligtvis hopp att en del eller hela hörseln återkommer av sig själv. Detta inträffar i 3/4 av fallen.

Om dövheten trots allt skulle kvarstå så kan man bli hjälpt av en hörapparat eller av ett implantat. Det sistnämnda innebär att en öronkirurg opererar in en ledning i hörselorganet (cochlean) i innerörat. Implantatet stimulerar hörselnerven med elektriska stötar och får sina impulser från en mottagare under huden. Mottagaren leder i sin tur in signalerna från en liten sändare som är kopplad till en mikrofon som fångar in ljudet vid ytterörat.

Scroll to Top