Jag har ingen kraft i min högra arm

Jag undrar vad det kan bero på att jag fått värk och domningar i min högra arm. Det har pågått ganska länge och jag minns...

Jag undrar vad det kan bero på att jag fått värk och domningar i min högra arm. Det har pågått ganska länge och jag minns inte riktigt hur det började, men nu har det blivit sådana problem att jag knappt kan använda armen. Jag orkar inte lyfta den och har ingen kraft i musklerna. Blir så trött när jag städar att det riktigt snurrar i huvudet. Värkmediciner tycker jag inte hjälper.

Kan besvären ha börjat med att jag överansträngt min arm? Jag bär ju t ex tunga kassar när jag handlar. Är 63 år, kvinna och pensionär. Ska jag söka läkare för armen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ja, jag tycker att du ska gå till doktorn på vårdcentralen och bli undersökt. Symtomen i armen kan ha många orsaker. Nervroten kan vara klämd uppe i nacken av diskbråck, benpålagringar och ärrvävnad. Felet kan också sitta längre ner vid handledens insida strax ovanför handflatan. Där löper nerven under en stram senhinna och kan bli komprimerad om handleden svullnar. Åkomman kallas “karpaltunnelsyndrom” och kan botas genom att senhinnan klyvs med en enkel operation.

Du bör också be doktorn att mäta blodtrycket i båda armarna. Det finns en ganska ovanlig sjukdom som läkarna lätt missar och som beror på att pulsådern till armen blivit förträngd av inflammation eller åderförkalkning. Då sjunker blodtrycket kraftigt i den sjuka armen och musklerna får otillräckligt med blod. Doktorn ställer diagnos genom doppler-ultraljud och kontraströntgen. Förträngningen behandlas bäst med ballongsprängning eller kärlkirurgi.

Symtomen kan också komma från en kärl-muskelåkomma som kallas polymyalgia reumatika. Då har man värk i skuldrorna, trötthet och sjukdomskänsla samt hög sänka. Lämplig behandling är kortisontabletter som lugnar ner inflammationen.

Om axeln är öm och orörlig talar man om en “frusen skuldra” som beror på en inflammation i ledkapseln. Den går i allmänhet över inom 1 – 1 1/2 år. Men då brukar inte känseln nere i armen och handen domna bort, så den sjukdomen är mindre trolig hos dig.

En vanlig muskeltrötthet efter ansträngning brukar gå över inom några dagar och ger inte nervpåverkan. Däremot upplevs besvären kanske mera när du pressat och ansträngt dig.

Scroll to Top