Kan pojkvännens mykoplasma smitta mig?

Min pojkvän som ligger i lumpen har i 2 veckor haft besvärlig hosta. Han gick på sjukan på regementet och fick penicillin men det hjälpte...

Min pojkvän som ligger i lumpen har i 2 veckor haft besvärlig hosta. Han gick på sjukan på regementet och fick penicillin men det hjälpte inte. När han kom hem på permis var han så dålig att vi tvingade honom till jourläkaren där han fick reda på att det var lunginflammation.

Nu ligger han hemma och äter medicin. Doktorn sa att lunginflammationen kallas mykoplasma och kunde smitta. Nu undrar jag: är sjukdomen allvarlig och hur smittar den? Vad är mykoplasma? Hur kan man undvika att bli smittad?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Mykoplasma är en vanlig, mycket liten “halvbakterie” som mest drabbar barn och yngre personer. Oftast får man bara ont i halsen som vid en vanlig förkylning, men ibland går mykoplasman ner i lungorna och orsakar en långdragen lunginflammation. Typiskt är täta och svåra hostattacker som
håller på under 1 – 1 1/2 månad. Sänkan brukar vara hög. Vanligt penicillin hjälper inte. I stället behandlas med Vibramycin eller motsvarande antibiotika.

Mykoplasma kan upplevas som besvärlig på grund av hostan men är normalt ingen livshotande sjukdom. Allvarliga komplikationer är sällsynta. Den sjuke blir trött och kan ha huvudvärk men febern brukar inte vara hög. Diagnosen ställs genom den envisa hostan som är “torr” utan slem och variga kladdar. Röntgen brukar visa tecken på små lunginflammationer utspridda på flera ställen i lungorna. När doktorn lyssnar hörs inga hotfulla sjukdomsljud utan nästan allt låter normalt.

Mykoplasma är ganska smittsamt och sprids genom hosta. Sjukdomen bryter ut 2-3 veckor efter smittotillfället. Det är vanligt att flera i familjen eller kamratkretsen blir sjuka samtidigt. Man kan få sjukdomen flera gånger i livet och blir alltså inte immun. Bästa sättet att undvika smitta är att hålla sig på avstånd, men det är oftast lättare sagt än gjort. Den sjuke bör också helst hålla sig för sig själv så länge hostan är som värst.

Scroll to Top