Finns bra behandling mot torra slemhinnor?

Jag är 79 år och har som många andra kvinnor drabbats av torra slemhinnor i underlivet med sveda och svåra obehag. Ej klåda. Finns det...

Jag är 79 år och har som många andra kvinnor drabbats av torra slemhinnor
i underlivet med sveda och svåra obehag. Ej klåda. Finns det någon bra behandling? Jag har sökt bot för detta men har inte lyckats få hjälp. Äter Ovesterin 3 mg.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Enbart östrogenbrist räcker knappast som förklaring till dina underlivsbesvär med torra slemhinnor, sveda och övriga besvär som du benämnt “svåra obehag”. Om dina problem hade berott på östrogenbrist skulle några veckors behandling med Ovesterin i den dos du står på ha hjälpt dig. Slemhinnorna skulle ha blivit smidigare, litet tjockare och fuktigare vilket gjort att också dina övriga besvär minskat eller försvunnit.

Det finns ett flertal hud- och slemhinneförändringar som företrädesvis drabbar underlivet hos medelålders och äldre kvinnor. För att få rätt diagnos krävs ofta både en noggrann undersökning och ett antal biopsier vilket innebär att man “knipsar” några ytterst små vävnadsbitar, som skickas till patolog för mikroskopisk undersökning och bedömning. Det här är viktigt inte bara för att få rätt behandling mot besvären. Vissa av den här typen av förändringar kan nämligen någon gång dölja eller utvecklas till cellförändringar som bör åtgärdas och/eller följas upp genom regelbundna kontroller.

Vad du nu ska göra är att beställa tid hos en gynekolog. Under väntetiden före besöket ska du fortsätta som förut med dina Ovesterintabletter. Använd ett mjukt toapapper och torka dig litet extra försiktigt. Liksom man brukar göra med spädbarn som är irriterade och röda i stjärten ska du tvätta dig med någon olja exempelvis barnolja och helt undvika tvål och vatten – faktiskt blir du precis lika ren. Använd gärna mjukgörande salva t.ex vit vaselin morgon och kväll.

Det är inte alls omöjligt att dina besvär beror på en relativt vanlig åkomma som heter lichen scleros. Dina symptom skulle kunna stämma väl med det. Får du den diagnosen kommer du utöver ovanstående behandling också att ordineras en speciell cortisonsalva som du sedan under 12 veckor ska använda enligt ett visst schema.

Scroll to Top