Kan man känna att man är gravid?

Jag är 36 år och har försökt bli gravid under en längre tid. Varje månad söker jag efter tecken på att något ska vara annorlunda....

Jag är 36 år och har försökt bli gravid under en längre tid. Varje månad söker jag efter tecken på att något ska vara annorlunda. Kan man känna något?

Jag har t.ex alltid ont (likt mensvärk) en och en halv vecka innan mensen kommer (enligt gynundersökning är detta normalt). Nu tror jag så fort jag känner “mensvärken”att det inte är något denna gång heller. Är det meningslöst att hoppas då?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Har du länge försökt bli gravid ska du inte månad efter månad bara vänta och fortsätta känna efter graviditetstecken. Självklart bör du söka hjälp! Mellan 10 och 15 procent av alla par har samma problem som du. Hos 90 procent av dem kan man finna en förklaring. Orsaken till barnlösheten kan för en tredjedel av paren påvisas hos kvinnan och för en tredjedel hos mannen. Resterande tredjedel handlar om båda parter. Många olika anledningar till varför man inte blir gravid när man önskar kan man alltså få fram genom en närmare undersökning. Och väldigt mycket går faktiskt att åtgärda!

En förutsättning för graviditet är att kvinnan har ägglossning och mannen spermieproduktion. Det är också bland det första som undersöks. Mannen får lämna spermaprov för analys. Kvinnan får under tre månader mäta och notera sin morgontemperatur. Normalt ligger från första mensdagen till mitt i menscykeln kroppstemperaturen på en jämn nivå ca 36,6-36,7 grader för att sedan stiga till 37,2-37,3 grader och ligga kvar där under den andra hälften av menscykel. Ägglossning sker omedelbart före tempstegringen. Utebliven tempstegring tyder på att ingen ägglossning skett.

Normalt är tiden mellan ägglossningen och nästa mens konstant och omkring 14 dagar. Vid regelbundna menstruationer är det därför möjligt att räkna ut när man har sin ägglossning och alltså också när man är mest fertil. Inträffar en graviditet ligger temperaturen kvar på den högre nivån och mens uteblir. Efter en ägglossning och fram till menstid sker produktion av gulkroppshormon vilket också fortsätter vid graviditet. Skulle tidsintervallet mellan ägglossning och mens vara kortare än tio dagar kan det betyda att för litet gulkroppshormon produceras för att en graviditet ska kunna utvecklas.

Vid en infertilitetsutredning letar man efter orsaker till alla avvikelser från den normala tempkurvan under menstruationscykeln. De flesta gånger rör det sig
om någon form av hormonrubbning som man vid den fortsatta utredningen närmare kan analysera. Problemen är ofta behandlingsbara när man väl känner till anledningen.

Ett vanligt tecknen på ägglossning är småblödningar eller mensliknande smärtor som regelbundet återkommer samma cykeldag mitt mellan menstruationerna. Det här stämmer väl med dina egna “menssmärtor”. Du skriver att de inträffar en och en halv vecka före mens. Det skulle kunna innebära att din “gulkroppsfas” kan vara litet väl kort. Exakt hur lång den är går att bestämma genom hormonprover.

Detta kan vara förklaringen till att du inte har blivit gravid. Är det så kan tillägg med gulkroppshormon i 14-dagarsperioder med endast stolpiller eller vagitorier vara tillräckligt för att din gulkroppsnivå ska normaliseras. Kanske skulle det kunna vara det enda som behöver åtgärdas för att du ska bli gravid.

Drygt ett års misslyckade graviditetsförsök brukar vanligtvis räcka för att en utredning av orsakerna ska påbörjas. Ibland kan man t.o.m starta tidigare om det t.ex finns misstanke om att kvinnan haft en äggledarinflammation som kan ha täppt till äggledarna så att ägg inte kan passera eller att mannen haft en skada eller sjukdom som kan ha påverkat spermieproduktion eller -passage.

Eftersom du redan under en lång tid försökt bli gravid bör du ta kontakt med en gynekologmottagning och beställa tid för undersökning och utredning, helst hos någon av de doktorer som arbetar mycket med barnlöshetsproblem. Räkna med att en infertilitetsutredning kan ta relativt lång tid. Med åren avtar vår fertilitet och även om dina 36 år ännu inte betyder någonting ur den aspekten innebär det att du inte bör vänta utan försöka komma igång relativt snart. Börja gärna nu med att anteckna din morgontemperatur, vilka dagar du har mens och när du känner dina “menssmärtor” så kanske du kan förkorta utredningstiden med ett par månader.

Scroll to Top