Hur stor är risken att jag får cancer?

Jag hoppas du kan svara på min lilla fråga. Min mormor, mormorsmor och moster har fått cancer. Hur stor risk är det att jag får...

Jag hoppas du kan svara på min lilla fråga. Min mormor, mormorsmor och moster har fått cancer. Hur stor risk är det att jag får det?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om din mamma är frisk och aldrig drabbats av någon tumör så löper just du knappast någon ökad risk att få ärftlig cancer, eftersom ett eventuellt canceranlag brukar visa sig i varje generation. Alla elakartade tumörer beter sig emellertid inte likartat. Därför beror det också på vilken sorts cancer som dina släktingar har haft. När det gäller bröstcancer så drabbas nästan var 10:e kvinna i befolkningen någon gång under sitt liv. Av dem som blir sjuka har, vad man vet i dag, kanske 10 %ärftliga anlag för cancer, vilket motsvarar var 100:e kvinna i befolkningen.

Men om någon får bröstcancer i tidig ålder, t.ex före 40 års ålder, så är risken att ha sjukliga anlag betydligt större. Doktorn bör då fråga hur många kvinnor
i moderns och faderns allra närmaste släkt som fått bröstcancer i unga år. Ibland finns dessutom ökad risk att insjukna i äggstockscancer. Om patienten så önskar kan man ta DNA-prov för att utröna om ärftlighet för cancer föreligger.

Att få reda på att man bär på ett sjukligt anlag för en farlig sjukdom upplevs emellertid ofta som svårt och tungt. Därför bör läkarna vara återhållsamma med DNA-proven och först noga informera om vad ett sådant besked innebär, innan provet tas. I dag känner forskarna inte till alla sjukliga anlag för cancer och svaret är därför behäftat med en viss osäkerhet. De vanligaste cancergenerna kallas BRCA (BReast CAncer) och p53.

Vid andra typer av cancer i övriga organ så gäller helt andra speciella förhållanden. Men sammanfattningsvis så beror de flesta elakartade tumörer mera på icke ärftliga faktorer i vår omgivning som rökning, kemikalier och giftiga ämnen, virus samt för mycket solljus och annan strålning.

Jag tycker inte att du i dag ska behöva oroa dig alltför mycket. Det forskas mycket om cancer och när du kommer upp i övre medelåldern så finns det säkert helt andra möjligheter att förebygga, bota och lindra tumörsjukdomar.

Scroll to Top