Är en inkontinensoperation komplicerad?

Jag har läst att inkontinens kan opereras. Hur går det till i så fall? Är det farligt och komplicerat? Jag har själv inkontinens som förvärrats...

Jag har läst att inkontinens kan opereras. Hur går det till i så fall?
Är det farligt och komplicerat? Jag har själv inkontinens som förvärrats med åren. Är en 71-årig kvinna.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Urinläckage eller inkontinens kan vara av olika slag. Ett par huvudtyper av inkontinens brukar beskrivas men mycket vanliga är också blandformer. Som behandlingsalternativ är operation inte någonting som gäller generellt för all inkontinens. Olika typer och orsaker kräver olika behandling.

Orsaken till s.k trängningsinkontinens är en ökad retbarhet hos blåsan som
blir överaktiv och orolig. Detta kan i sin tur bl.a bero på blås- eller urinrörsinfektion, blåssten, hormonbrist, tumör, nervsjukdom eller nervskada. Typiskt är ständiga trängningar, täta urintömningar och trängningsläckage. Vid trängningsinkontinens är operation varken aktuell eller till någon hjälp om det inte finns en sten eller tumör som ska tas bort. Här är det i stället medicinsk behandling plus intensiv blåsträning med hjälp av en uroterapeut som är den bästa behandlingsmetoden. Särskilt om patienten är rejält envis och uthållig med sin träning kan effekten bli mycket god.

Orsaken till den andra huvudtypen, den s.k ansträngnings- eller stressinkontinensen, är att vävnaderna i bäckenbotten efter hand försvagats
så att de inte kan hålla emot vid ökad belastning. Resultatet blir läckage vid ansträngning av olika grad från nysning och hostattack till ytterst ringa påfrestning t.ex att sätta sig upp i sängen. Hormonbehandling efter klimakteriet plus knipövningar efter noggrann instruktion kan primärt hjälpa men i ett mer avancerat skede är behandlingen oftast operativ. Här kan en operation för en kvinna som kanske i åratal haft läckageproblem betyda en klart förbättrad livskvalitet.

Vilken behandling som kan bli aktuell för dig beror således på vilken inkontinenstyp du har och i viss mån också på hur pass svår din inkontinens är. Flera olika typer av inkontinensoperationer finns och ännu fler har prövats genom åren. För samtliga gäller att operationen är en form av plastikoperation där det gäller att försöka återskapa en del av vävnadernas ursprungliga stadga och funktion. Gemensamt för metoderna är att urinröret lyfts upp och stabiliseras mot fastare vävnader vilket oftast innebär att läckaget upphör. Olika perationsmetoder innebär antingen att man opererar genom ett litet tvärsnitt nedtill i bukväggen ett s.k “bikinisnitt”, eller att operationen sker genom slidan. Vanligt är att det också finns en prolaps (framfall) som ofta samtidigt kan åtgärdas. Operationen som varken är farlig eller särskilt komplicerad kan utföras både i narkos och med ryggbedövning.

Scroll to Top