Jag har “myofasciellt smärtsyndrom” – vad är det?

Jag är en kvinna, närmare 50 år, som fått diagnosen myofasciellt smärtsyndrom. Jag har ont i nacke, axlar, vänster arm och hand, vänster sida (som...

Jag är en kvinna, närmare 50 år, som fått diagnosen myofasciellt smärtsyndrom. Jag har ont i nacke, axlar, vänster arm och hand, vänster sida (som kramper) och nu även i vänster ben. Periodvis har jag också yrsel och huvudvärk. Jag kan bara ligga på höger sida och sitta upp kortare stunder.
Vid väderskiftningar mår jag mycket sämre, allra värst vid regnväder.
Jag blir lätt trött. Jag har inte riktigt förstått vad myofasciellt smärtsyndrom egentligen är. Kan du förklara det för mig?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Myofasciellt smärtsyndrom betyder ordagrant “ont i muskler och bindvävshinnor”. Andra namn på samma sak är myalgi och myoser (muskelknutor som känns men inte syns). Åkomman är vanlig hos kvinnor med enformigt muskelarbete och ständigt spända muskler i axlar och skuldror. Inte sällan anses orsaken vara en belastningsskada med felaktig arbetsställning. Då överansträngs vissa muskler som aldrig får vila.

I syndromet (sjukdomsbeskrivningen) ingår också att alla vanliga och ovanliga blodprov är normala, att muskeln ser frisk ut i mikroskopet och att patienten inte har någon annan känd åkomma som t ex reumatism, infektion, slitna leder eller hormonell bristsjukdom.Typiskt vid myofasciellt smärtsyndrom är
att om man trycker på de ömmande, strama punkterna i muskeln så strålar smärtan ut i omgivningen till skuldrorna, nacken, armen eller ryggen.

Om doktorn sprutar bedövning in i den ömmande “trigger-punkten” i muskeln så lindras besvären. Behandlingen är att om möjligt ändra på arbetet, sjukgymnastik, stretching och ibland akupunktur eller TNS (elektrisk hud-nerv-stimulering). Kortison och starka värkmediciner hjälper inte. Däremot kan receptfria värktabletter och ev. små doser av depressionsmedicin lindra smärtupplevandet.

Det är mycket viktigt att doktorn och försäkringskassan stöder patienten.
I många fall ebbar ömheten och muskelvärken ut och myofasciellt smärtsyndrom anses ha goda utsikter att läka, till skillnad från den näraliggande sjukdomen fibromyalgi som är mera långdragen och besvärlig. Båda de här sjukdomarna ses med misstro av en del läkare och är ännu i dag inte helt accepterade av hela läkarkåren.

Bristande medicinska kunskaper bland läkarna gör att många patienter känner sig missförstådda och blir besvikna när de ständigt har ont utan att bli hjälpta eller trodda. I en sådan situation kan man ibland må bättre om man får tala ut med en klok psykolog om sin värk och få hjälp att leva vidare trots smärtan.

Scroll to Top