Jag gnisslar tänder på nätterna

Jag är en man som gnisslar tänder på nätterna så att det uppstår ett ljud som kan väcka de döda (enligt min sängkamrat). Vad beror...

Jag är en man som gnisslar tänder på nätterna så att det uppstår ett ljud som kan väcka de döda (enligt min sängkamrat). Vad beror det på och vad kan man göra åt det? Jag har inte fått några varningar från min tandläkare ännu.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Tandgnissel, eller bruxism som det också heter, är ett problem som du delar med många människor. Gnisslandet och tuggandet uppstår under den ytliga drömsömnen och beror på att impulser från hjärnan startar en omedveten muskelaktivitet i käkarna. I en del fall kan det innebära en stor påfrestning
på tänderna och även orsaka huvudvärk och nacksmärtor som kan stråla ner
i skuldror och rygg. Ömhet i käkarna och ökad känslighet i tänderna för värme och kyla kan också ha samband med att man biter ihop under sömnen.

Det finns olika teorier om orsaken till bruxism. En nedärvd störning i bettfunktionen tror några forskare ligger bakom problemet, andra menar att det kan vara en kvarlevande försvarsattityd från människans urtid. Stress anses vara en utlösande faktor, men även relativt avstressade personer och många barn gnisslar tänder om natten.

Den behandling som de flesta tandläkare rekommenderar i dag är att man
bär en bettskena av plast på överkäken under natten. Skenan skyddar tänderna och minskar kraften i trycket när man biter ihop. Det anses att de flesta tandgnisslare (ca 70 %) får minskade besvär av spänningsvärk när de använder skenan. Tandläkaren bör också kontrollera bettfunktionen och ev. slipa ner tänder som stör jämnheten i bettet.

Jag rekommenderar dig alltså att i första hand diskutera problemet igen med din tandläkare. Att försöka slappna av käkmuskulaturen före insomnandet kan också vara klokt. Men tyvärr är det ingen säker garanti för att du inte biter ihop käkarna igen när de första drömmarna kommer.

Scroll to Top